Abiznis

Od juna skuplje cigarete

Cigarete
M
inistarstvo finansija priprema izmjene Zakona o akcizama kojim će biti povećana maloprodajna cijena cigareta najkasnije do juna. Nacrt izmjena je, kako su saopštili "Vijestima", u inicijalnoj fazi i još nije određeno za koliko će akcize biti povećane.

Od juna skuplje cigarete
Portal AnalitikaIzvor

Iznosi akciza se postepeno povećavaju kako bi se uskladile sa direktivama Evropske unije, a naredno usklađivanje je važno i kako bi se izbjegle situacije da u susjednim zemljama razlike u cijenama paklice iste marke cigareta iznose i do 40 centi.

Akcize je trebalo da budu povećane 1. januara, kao što je rađeno ranijih godina, i kada su to uradile susjedne zemlje Srbija i Bosna i Hercegovina. U Srbiji su akcize povećane za deset dinara ili 8,9 centi po paklici, dok je u BiH došlo do značajnijeg povećanja koje je uticalo da paklice nekih vrsta cigareta budu skuplje i do 30 centi.

Iz Ministarstva su prije Nove godine saopštili da su odložili povećanje akciza za drugi kvartal (april-jun) jer je 1. januara stupila na snagu obaveza o postavljanju fotografija na kutije cigareta, koje govore o opasnostima od upotrebe duvanskih proizvoda, i zato što će nove akcizne markice imati hologramski sistem zaštite. Nezvanični razlog je bio i da vide za koliko će susjedne zemlje povećati akcize kako se ne bi dešavale velike razlike u cijenama istih cigareta.

 

 

Portal Analitika