Svijet

Ko je žena koja čuva Obamu: Od pozornika, do šefa Tajne službe SAD

pirson
Džulija Pirson
, dugogodišnji agent i visoka zvaničnica američke Tajne službe, postaće prva žena na čelu ove agencije, saopšteno je iz Bijele kuće.

Ko je žena koja čuva Obamu: Od pozornika, do šefa Tajne službe SAD
Portal AnalitikaIzvor

Pirsonova (53) je prije trideset godina započela karijeru u Tajnoj službi, gdje je radila kao agent u Majamiju, a trenutno obavlja funkciju šefa kabineta Tajne službe. Za imenovanje nije potrebna potvrda Senata.

Prvi posao poslije diplomiranja na Univerzitetu Centralne Floride bio je u policiji Orlanda, gdje je bila pozornik. Brzo je prebačena u odjeljenje tajne službe u Majamiju, gdje je počeo njen vrtoglav uspon u karijeri. U veoma kratkom roku dospjela je u Vašington.

Pol Morisi, pomoćnik direktora Kancelarije za vladu i javne poslove rekao je da je uspon Džulije Pirson bio "apsolutno nevjerovatan".

- Prošla je svaku poziciju na putu ka vrhu - kaže Morisi.

Njen uspon posebno je fascinantan ako se ima u vidu mačo kultura tajne službe SAD. Jedan od dokaza te mačo kulture je i prošlogodišnji skandal s prostutkama za agente u Kolumbiji.

Američki predsednik Obama izabrao je Pirsonovu poslije izuzetno teške godine za službu i usljed zahtjeva da novi direktor uvede promjene unutar agencije, čija je “mačo dominacija” kompromitovana prilikom putovanja u inostranstvo prošle godine.

U aprilu, tokom priprema za posjetu predsednika Obame Kartaheni (Kolumbija), gdje je učestvovao na samitu lidera zapadne hemisfere, nekoliko agenata Tajne službe dovelo je prostituke u svoje hotelske sobe, nakon čega je izbila svađa oko plaćanja usluga. Ukupno 13 agenata i službenika bilo je umiješano u skandal.

Upućeni tvrde da će Džulija Pirson izvrsno obavljati posao zaštite predsjednika SAD.

Glavna odgovornost Tajne službe je da štiti predsjednika i istražuje moguće prevare i malverzacije. Mark Saliven, koji je u posljednjih sedam godina gotovo sve vrijeme bio na čelu službe, najavio je prošlog mjeseca svoj odlazak u penziju, nakon što se izvinio zbog skandala.

U saopštenju povodom predstojećeg imenovanja Džulije Pirson, Mark Salivan kaže da poznaje Džuli Pirson da je sarađivao s njom skoro trideset godina.

- Bila je odlična kao pomoćnik direktora i šef kabineta i pokazivala je sposobnost zdravog rasuđivanja, liderske osobine, karakter i predanost našoj zemlji, ljudima unutar američke Tajne službe i onima kojima služimo i koje štitimo. Ovo je istorijsko i uzbudljivo vrijeme za Tajnu službu i znam da će Džuli izvrsno obavljati posao - navodi Salivan. (Blic)

 

 

 

Portal Analitika