Abiznis

Krugman: Kipar treba da izađe iz eurozone, njegov bankarski sektor prestao da postoji

krugmanok
K
ipar bi, s obzirom na aktuelnu krizu, trebalo da izađe iz eurozone, ocijenio je danas Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine.

Krugman: Kipar treba da izađe iz eurozone, njegov bankarski sektor prestao da postoji
Portal AnalitikaIzvor

- Kipar bi trebalo da odmah napusti eurozonu. Razlog je jednostavan: ostati u eurozoni znači trpjeti nevjerovatan pritisak koji će trajati godinama, dok će zemlja pokušati da pokrene novi bankarski sektor. Napuštanjem eurozone i dozvoljavanjem pada nove monete, Kipar će ubrzati ovu reorganizaciju“, napisao je Krugman na svom blogu na sajtu „New York Timesa“.
Krugman je podsjetio na činjenicu da je ova država imala samo dva sektora koja su bila namijenjena izvozu – banke i turizam, a da je sada bankarski sektor praktično prestao da postoji.
On je naveo i da je međunarodna trojka kreditora (Evropska centralna banka, EU i MMF) insistirala na uvođenju pooštrenog programa štednje, iako budžetski pokazatelji Kipra nijesu katastrofalni.
Krugman smatra da bi pad nove kiparske valute izazvao „turistički bum“ i ohrabrio zemlju da traži nove sektore orijentisane ka izvozu, uključujući poljoprivredu.
Dobitnik Nobelove nagrade priznaje da Kipar, čija ekonomija ne predstavlja ni 0,2 odsto od bruto nacionalnog dohotka eurozone, bez sumnje neće napustiti euro zbog političkih razloga.
- Mislim da će se kiparski lideri bojati da skoče u nepoznato izlaskom iz eurozone, naveo je američki ekonomista.  On je dodao da je razlog i to što prisustvo u zoni predstavlja čast.
- Međutim to bi bila dobra odluka, zaključio je Krugman. (Biznis.ba)

Portal Analitika