Region

"Forin polisi": Nacionalizam Vuka Jeremića muči zapadne sile


okjeremic
H
iperaktivni Vuk Jeremić, predsjednik Generalne skupštine UN, nalazi se u misiji da povrati prestiž Srbije na svjetskoj sceni, piše američki "Forin polisi".

"Forin polisi": Nacionalizam Vuka Jeremića muči zapadne sile
Portal AnalitikaIzvor

Brivši srpski ministar inostranih poslova koristi svoju poziciju na čelu svjetskog parlamenta da preinači ulogu Srbije - ukaljanu učešćem u masovnim ubistvima tokom 90-tih u balkanskim ratovima, uključujući masakr hiljade bosanskih muslimana u Srebrenici od strane snaga bosanskih Srba - u žrtvu istorije, piše američki časopis.

U seriji govora i događaja, Jeremić naglašavajući nezgodan položaj Srba u Prvom i Drugom svjetskom ratu, optužujući nedavne zloupotrebe etničkih Srba na Kosovu, objašnjavajući srpsku agresiju u Bosni i Kosovu tokom 1990-tih.

“Kao i mnogi drugi narodi, i moj je prolazio kroz periode tragedije i periode slave, žrtvujući ljude i imovinu daleko iznad svojih sredstava, kadgod je trebalo braniti slobodu”, rekao je Jeremić na skupu malih država u oktobru 2012. godine, neposredno pošto je počeo njegov jednogodišnji mandat u UN.

“Jedna čevrtina srpske populacije nestala je u Prvom svjetskom ratu, što je ogromna cijena za naš razvoj. U Drugom svjetskom ratu blizu milion Srba nestalo je pod fašizmom”.

Ali, dok se Jeremić sprema za konferenciju o međunarodnoj pravdi na visokom nivou idućeg mjeseca - za koju kritičari očekuju da će je Jeremić iskoristiti kako bi okrivio tribunal UN da je optužio više od 90 Srba, uključujući i bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, koji je umro 2006. godine u zatvorskoj ćeliji u Hagu - on se suočava i sa negodovanjem vlada i međunarodnih pravnika koji osećaju da zloupotrebljava svoj položaj kako bi istakao svoje uske nacionalističke interese, ističe američki časopis. (Tanjug)

Portal Analitika