Svijet

Zima stegla Evropu jače nego u decembru

2703snijeg
N
euobičajena hladnoća je stegla veliki dio Evrope, većinom Njemačku i Veliku Britaniju, gdje je temperatura niža nego što je bila u decembru, prenosi Blic.

Zima stegla Evropu jače nego u decembru
Portal AnalitikaIzvor

Meteorolozi u Velikoj Britaniji predviđaju da će hladnoća trajati do druge polovine aprila, posebno u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj. Više od 3.000 ljudi u zapadnom dijelu Škotske nema struje skoro nedjelju dana, a putevi su zavijani. U Sjevernoj Irskoj, Kraljevska avijacija snabdijeva zavijana sela već dva dana. Drugačije se ne može ni do stotina krava, jer smetovi dostižu šest metara.

Sjeveroistok Njemačke je ovog marta imao najhladnije vrijeme za 130 godina, objavila je njemačka Agencija za meteorologiju. Sa prosječnom temperaturom od minus dva stepena u Berlinu i regionima Brandenburg i Saksonija-Anhalt, koja noću pada i ispod -10 Celzijusa, mart 2013. je najhladniji mjesec od 1881. godine, od kada se zvanično mjeri temperatura. Predstojeći Uskrs u Njemačkoj trebalo bi da bude hladniji od Božića, jer je 24. decembra izmjereno 19 stepeni.

Proljeće ne stiže ni u Švedsku. Nema pupoljaka, a veći dio te zemlje je još pod snijegom. Temperatura niža od normalne za ovo godišnje doba primorala je ptice-selice da odlože dolazak.

- Mnogo ptica čeka na zapadnoj obali Danske - rekao je predstavnik Ornitološkog udruženja Švedske, Anders Virdhajm.

Otopljavanje se i dalje samo očekuje u mnogim zemljama Istočne Evrope, posebno u Poljskoj gdje je, poslije velike hladnoće početkom marta, uz 25 žrtava, temperatura sada jedva nešto viša.

Isto je i u Letoniji, Slovačkoj i Češkoj, gdje bi temperatura trebalo znatno da praste narednih dana, ali neće dostići prosjek ovog doba godine.

Portal Analitika