Svijet

Brazil: Direktorka bolnice osumnjičena za smrt 300 pacijenata

2703Souza
Brazilska doktorka, koja je optužena za ubistvo sedam pacijenata, pod istragom je zbog skoro 300 sumnjivih smrti bolničkih pacijenata, prenosi T portal pisanje britanskog Gardijana.

Brazil: Direktorka bolnice osumnjičena za smrt 300 pacijenata
Portal AnalitikaIzvor

List ocjenjuje da bi, u slučaju da se potvrde sumnje, ovo bio najteži slučaj serijskih ubistava u svijetu

Ljekarka Virhinija Soarez de Souza optužena je da je u bolnici Evanhelika u Kuritibi isključivala kiseonik osobama koje su bile na vještačkim plućima i davala smrtonosne doze lijeka koji paralizuje dijafragmu, što dovodi do prestanka disanja.

Soarez, direktorka te bolnice, uhapšena je u februaru zajedno s troje ljekara i medicinskom sestrom, osumnjičenim za udruživanje zbog zločina. U okviru ovog predmeta optuženo je još troje zaposlenih bolnice.

Soarez je porekla bilo kakvu umiješanost u ubistva i njena odbrana tvrdi da su svi postupci bili medicinski opravdani.

Nakon što je proučilo medicinsku dokumentaciju svih pacijenata u proteklih sedam godina, brazilsko Ministarstvo zdravlja upozorilo je da bi broj žrtava mogao biti neuporedivo veći od početnih sedam. Rukovodilac istažnog tima kazao je da je utvrdio najmanje 20 sumnjivih slučajeva smrti i da proučava još mogućih 300.

Prema optužnici, neki od pacijenata su bili pri svijesti prije ubistva, a neki su čak i razgovarali neposredno prije nego što su umrli. Motiv ubistava nije jasan.

Ukoliko se potvrde sve sumnjive smrti, taj slučaj bi mogao da nadmašti oanj britanskog ljekara Harolda Šipmana, koji je 2004. osuđen zbog ubistva 15 pacijenata u Mančesteru, a odgovoran je i za smrt najvjerovatnije još 260 osoba.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika