Region

Split: Spomenik Tuđmanu na Rivi, krst od 10 metara na Marjanu

2703splitriva
Splitsko Gradsko vijeće je većinom glasova danas prihvatilo da se spomenik nezavisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu postavi na kraju Rive, u blizini Nadbiskupske palate, a da se na Marjanu postavi krst visok deset metara, prenosi Index.hr.

Split: Spomenik Tuđmanu na Rivi, krst od 10 metara na Marjanu
Portal AnalitikaIzvor

Tuđmanov spomenik biće izliven od bronze, visok 2,85 metara, a lijevom rukom će biti naslonjen na crvenu granitnu kocku koja simbolizuje hrvatsku nezavisnost. Dogradonačelnik Splita Jure Šundov objasnio je kako na tom spomeniku "Tuđman zamišljeno gleda prema granitnoj kocki" što, prema njegovim riječima, znači da "hrvatska država još nije dovršena i treba je dorađivati".

Od 19 prisutnih članova gradske vlade, 15 je glasalo za spomenik, dok su četiri člana iz koalicijskoga kluba SDP-HNS bila uzdržana. Svi pristuni su glasali da se na Marjanu postavi kameni krst od deset metara, a ne krst visok 21 metar, kako je to bilo predviđeno prošlogodišnjom odlukom.

Članovi gradske vlade su takođe jednoglasno odlučili da se spomenik proslavljenom fudbaleru Bernardu Vukasu Bajdi, koji je izgradila navijačka grupa Torcida, postavi na ulazu na stadion "Poljud".

Foto: supertours.eu

Portal Analitika