Region

Iz ilegalne štamparije u Bjelovaru izašlo više 180.000 eura?

2703uhapseni
Hrvatska policija i Uskok, u saradnji s Europolom, razbili su grupu falsifikatora novca, koji su odštampali najmanje 180.000 eura, prenosi Index.hr.

Iz ilegalne štamparije u Bjelovaru izašlo više 180.000 eura?
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji za novinare u hrvatskoj Upravi policije rečeno je da se osumnjičeni terete za falsifikovanje tog iznosa, a novac su štampali u Bjelovaru. Radi se o prvoj ilegalnoj štampariji eura ikad otkrivenoj u Hrvatskoj.

Osumnjičeni, koji su privedeni u jučerašnjim akcijama, dovedeni su u Uskok na ispitivanje. Privedeno je ukupno 19 osoba, među njima i jedna žena, a protiv 12 su podignute krivične prijave. Krivotvoreni novac "dilalovali" su u Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Sloveniji.

Još nije poznato koliku su svotu lažnog novca uhapšeni proizveli. Iako se za sada govorio o svoti od najmanje 180 hiljada eura, izvori HRT-a bliski istrazi tvrde da bi se, na kraju, moglo pokazati da je iznos višestruko veći. Policija je ukupno pronašla 3.600 novčanica u apoenima od 50 eura. Pronađeno je i 189 novčanica od 50 funti.

Falsifikatori su lažne eure trošili na razne stvari: kupovali su tehničku opremu, a određenu količinu novca su "prodilovali" i u mjenjačnicama, što pokazuje da se radi o kvalitetno krivotvorenim eurima. Policija procjenjuje da se u opticaju i dalje nalazi manja količina lažnih eura. Ilegalna štamparija u Bjelovaru djelovala je oko osam mjeseci.

Ako hrvatsko tužilaštvo za neke od osumnjičene zatraži da budu zadržani u pritvoru, očekuje ih izvođenje pred istražnog sudiju Županijskog suda u Zagrebu.

Portal Analitika