Svijet

Đovani Di Stefano proglašen krivim za prevaru i pranje novca

2703DiStefano
B
ritanac italijanskog porijekla Đovani di Stefano, nekadašnji pravni savjetnik Slobodana Miloševića, advokat Sadama Huseina i veliki prijatelj Željka Ražnatovića Arkana, nije bio pravi advokat već prevarant, odlučila je danas porota u sudu u Londonu, prenosi Blic.

Đovani Di Stefano proglašen krivim za prevaru i pranje novca
Portal AnalitikaIzvor

Di Stefano (57), poznat kao „đavolov advokat“, varao je svoje klijente za velike sume novca, a nije imao pravne kvalifikacije i nije bio registrovan da se bavi advokaturom ni u Italiji, ni u i Britaniji.

Tokom suđenja, sud je dobio informacije o vezama Di Stefana sa Miloševićem i Huseinom, kao i sa predsjednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom i osnivačem Al Kaide Osamom Bin Ladenom. Na sudu je prikazan dokumentarac BBC-a iz 2004, u kome on opisuje Sadama kao „finog momka“. Di Stefano se na tom snimku hvali da su od njega tražili da brani veliki broj ozloglašenih britanskih ubica, poput ljekara Harolda Šipmana, poznatijeg po nadimku „doktor smrt“, odgovornog za ubistvo najmanje 215 pacijenata u 23 godine prakse.

- On je bio čovjek voljan da pruži pravne usluge klijentima čije slučajeve su drugi smatrali nemogućim za pobjedu ili isuviše teškim za odbranu - rekao je na sudu tužilac Dejvid Aronberg.

Kraljevski sud u Sautverku proglasio je Di Stefana krivim po 25 tačaka optužnice za obmanu, prevaru, pranje novca i krivotvorenje, u periodu od 2004. do 2012. godine. Di Stefanu, rođenom u Petreli Tifernini u centralnoj Italiji, koji je zatim odrastao u Britaniji, biće sjutra izrečena.

Foto: wikimedia.org

Portal Analitika