Svijet

Kubanski kardinal otkrio zašto je Bergoljo postao papa

2703bergoljo
Kardinal Haime Ortega, havanski nadbiskup, otkrio je sadržaj govora kardinala Horhea Marije Bergolja koji je bio presudan za odluku kardinala da ga, nekoliko dana kasnije, izaberu za poglavara Katoličke crkve, prenosi T portal.

Kubanski kardinal otkrio zašto je Bergoljo postao papa
Portal AnalitikaIzvor

U kongregacijama na kojima su se kardinali pripremali za konklave, kardinal Bergoljo, nadbiskup Buenos Airesa, kazao je kako bi želio da Crkva smogne snage da „izađe iz sebe same“ i približi se graničnim područjima.

Sadržaj razgovora na kongregacijama je tajan, ali je po povratku u svoju biskupiju kubanski kardinal vjernicima gotovo ekskluzivno otkrio misao pape Franja o poslanju Crkve.

Budući papa je rekao da Crkva mora „izaći iz sebe same i zaputiti se u granična područja“, ali ne samo u geografskom smislu, već i „na granice egzistencije“ gdje se nalaze zlo, nepravda i bol.

Ortega je pročitao cijeli tekst koji mu je Bergoljo sjutradan predao, kazavši da za to ima odobrenje. Bergoljo je osudio „Crkvu koja je sama sebi mjerilo“, i svojevrstan „teološki narcizam“. Zauzeo se za reforme koje bi Crkvu „koja živi u sebi, od same sebe i za samu sebe“ preobrazile u Crkvu jevanđelja.

Nedugo nakon izbora pape i francuski kardinal Žan-Pjer Rikar, nadbiskup Bordoa spominjao je na kongregacijama upečatljive riječi Bergolja, jer je rekao da Crkva svoje probleme neće riješiti ako ne izađe u susret muškarcima i ženama od kojih se udaljila.

- Očekivali smo duhovnog papu, koji je iznutra ispunjen, ali i pastira, i osjetili smo da je kardinal Bergoljo taj čovjek - rekao je tada nadbiskup Bordoa.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika