Društvo

Vlahović u Nikšiću: Jubilej Filozofskog fakulteta i priprema za radove na "Tehnopolisu"

2703vlahovic
M
inistarka nauke prof. dr Sanja Vlahović i predsjednik IRF-a prof. dr Dragan Lajović, boravili su danas u Nikšiću, gdje su obišli Dom vojske koji će u narednom periodu postati preduzetničko-inovacioni centar „Tehnopolis“.

Vlahović u Nikšiću: Jubilej Filozofskog fakulteta i priprema za radove na "Tehnopolisu"
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz Ministarstva nauke, Vlahović je obišla Filozofski fakultet, razgovrala sa njenim dekanom prof. dr Blagojem Cerovićem i njegovim saradnicima o trenutnoj, ali i budućoj saradnji sa ovom institucijom.

- Preko Nacionalnog konkursa, ovaj fakultet trenutno realizuje šest značajnih projekata, u ukupnom iznosu od oko 130.000 eura, kao i dva projekta u okviru bilateralne saradnje sa Hrvatskom i Slovenijom. Dekan Cerović naglasio je dobru saradnju sa Ministarstvom nauke i izrazio zadovoljstvo zbog uspješne realizacije nacionalnih naučnoistraživačkih projekata u prvoj istraživačkoj godini. Ministarka Vlahović je predložila niz aktivnosti u kojima očekuje aktivno učešće Filozofskog fakulteta – navodi se u saopštenju.

Ona je izjavila da očekuje značajan doprinos ove naučne institucije u obilježavanju jubileja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, kao i uključivanje u niz drugih inicijativa koje realizuje samo ministarstvo, s obzirom da je 2013. godina jubilarna jer Filozofski fakultet slavi 50 godina postojanja.

Vlahović i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Dragan Lajović obišli su nekadašnji Dom vojske, gdje će u drugoj polovini ove godine početi radovi na izgradnji preduzetničko-inovacionog centra „Tehnopolis“.

- Idejnom tvorcu ovog projekta, Ministarstvu nauke, partner će biti IRF, sa jakim motivom da se u narednih nekoliko mjeseci krene sa realizacijom ovog projekta, s obzirom na činjenicu da je početni kapital u vrijednosti od 500.000 već obezbijeđen za ovu svrhu. Projekat će biti realizovan fazno, a dalja sredstva su obezbijeđena iz budžeta Crne Gore i međunarodnih finansijskih izvora. Sve su ovo dobri preduslovi da „Tehnopolis“ bude, kako je i planirano, završen do kraja naredne godine - ocijenio je Lajović.

Portal Analitika