Zanimljivosti

Najveći sajber-napad usporio internet

2703GlobalInternet
I
nternet je u cijelom svijetu danas bio nešto sporiji nego inače zbog, kako stručnjaci objašnjavaju, „najvećeg sajber-napada u istoriji“, prenosi B92.

Najveći sajber-napad usporio internet
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji u nizu sajber-napada pogodio je brojne servise, poput Netfliksa (Netflix), a stručnjaci strahuju da bi na udaru mogli biti i brojni bankovni nalozi, kao i serveri za elektronsku poštu.

Trenutno pet kompanija iz različitih evropskih zemalja istražuje napad, pa počinju da se naziru i prvi pozadinski sukobi koji su u sijenci okršaja.

Kako piše BBC, neprofitna organizacija Spamhaus (Spamhouse), sa sjedištem u Londonu i Ženevi, pomagala je provajderima elektronske pošte da zaštite svoje korisnike od spamova i ostalih poruka sa nebezbjednim sadržajem. Na njihovoj listi našla se i holandska kompanija za hostovanje Sajberbunker (Cyberbunker), za koju se sada sumnja da stoji iza napada.

Sven Olaf Kamfuis, koji za sebe tvrdi da je predstavnik Sajberbunkera, saopštio je da Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju, te da takva organizacija ne bi trebalo da odlučuje o tome kakav će sadržaj dospjeti do korisnika. Kao odgovor na ovu optužbu, iz Spamhausa tvrde da je upravo Sajberbunker, u saradnji sa kriminalnim hakerima iz istočne Evrope i Rusije, organizovao napad koji je danas, bar na kratko, usporio internet širom planete.

Portal Analitika