Kultura

Pikasov "San" prodat za rekordnih 155 miliona dolara

2703Picasso
P
ikasova
slika „San“ (Le Reve) postala je najskuplje djelo ovog umjetnika, pošto je prodata finansijskom gigantu Stivenu Koenu za čak 155 miliona dolara, prenosi Blic.

Pikasov "San" prodat za rekordnih 155 miliona dolara
Portal AnalitikaIzvor

To je ujedno i najviša cijena koju je jedan američki kolekcionar platio za neko umjetničko djelo.

„San“ je nastao 1932. godine i predstavlja Pikasovu tada 22-godišnju ljubavnicu Mari-Terez Volter. Poznato je i kao jedno od najerotičnijih djela, jer je na licu figure naslikan penis u erekciji.

Koen je sliku kupio od vlasnika kazina Stiva Vina, šest godina nakon što ju je Vin slučajno probušio laktom. Naime, bivši vlasnik ima bolest koja utiče na njegov periferni vid, pa je 2006. platno probio laktom dok ga je pokazivao prijateljima, navodno dan nakon što je dogovorio da je proda upravo Koenu, ali za 139 miliona. Slika je tada „zadobila” poderotinu od 15 cm, ali popravljena je za 90.000 dolara i sada se golim okom ništa ne vidi.

„San“ je novom prodajom tako postao najskuplje Pikasovo djelo, a zahvaljujući stalnim kupovinama velikih galerija, cijene djela čuvenog Španca neprekidno rastu. Druge dvije njegove slike takođe su dostigle sumu veću od 100 miliona dolara: još jedan portret Volterove „Akt, zeleno lišće i bista“ prodat je u maja 2010. za 106,5 miliona, a „Dječak sa lulom“ 2004. godine za 104,2 miliona dolara.

Koen i Vin, obojica milijarderi, poznati su umjetnički kolekcionari. Koenova zbirka, navodno, vrijedi milijardu dolara i u njoj su djela De Kuniga, Džaspera Džonsa, Bejkona, Kunsa, Van Goga i Manea. On je takođe vlasnik ajkule u formaldehidu Demijena Hersta.

Portal Analitika