Društvo

Mihailović: Nastavićemo da pružamo pomoć diskriminisanim roditeljima

2703RoditeljiMe
K
ristina Mihailović
iz udruženja Roditelji izjavila je danas da će ta NVO nastaviti sa pružanjem pravne pomoći svima koji su roditelji ili to žele da postanu, izvještava Antena M.

Mihailović: Nastavićemo da pružamo pomoć diskriminisanim roditeljima
Portal AnalitikaIzvor

Ona je to izjavila uz podsjećanje da je njihov projekat Pravnog savjetovališta za roditelje u ostvarivanju i informisanju o pravima iz radnog odnosa nakon šest mjeseci završen.

Iz udruženja navode da je taj projekat, koji je finansirala ambasada SAD-a, pokazao koliko je neophodna podrška roditeljima.

Mihailović napominje da su najveći broj žena zanimale informacije o proceduri otvaranja trudničkog bolovanja, odmoru nakon porodiljskog, neophodnoj dokumentaciji i pravu na skraćeno radno vrijeme.

- Vrlo je interesantno što su sva pitanja stigla od žena, što, u stvari, govori o tome koliko je položaj žena u ovom segmentu nezavidan i sa koliko se nedoumica i problema one srijeću u toku radnog odnosa a zbog toga što ili jesu majke ili žele da postanu majke - istakla je Mihailović.

U prošlogodišnjem istraživanju, u kome se udruženje bavilo problemima sa kojima se roditelji suočavaju na poslu zbog tog statusa, trećina ispitanika se izjasnila da je bila žrtva diskriminacije.

- Najviše su, prema rezultatima istraživanja, roditelji ili oni koji planiraju roditeljstvu bili diskriminisani uslovima zapošljavanja i izborom kandidata za obavljanje određenog posla – njih 37 odsto. Gotovo četvrtina bila je diskriminisana uslovima rada i ostalim pravima iz radnog odnosa - podaci su na koje je ukazala Mihailović.

Pravnik Savjetovališta, Milica Kadović, ističe koji su to problemi s kojima se trudnice u radnom odnosu najčešće suočavaju.

- Postoji veliki strah kod zaposlenih da prijave bilo kakvu nepravilnost. Taj strah je uzrokovan od strane poslodavca. Drugi problem jeste što, nakon okončanja porodiljskog bolovanja, one uglavnom ostaju zbog posla. Treći problem se odnosio na neisplaćivanje zarada u toku trajanja trudničkog ili porodiljskog bolovanja, ili je ta zarada isplaćivana u manjem iznosu nego što je to zakonom bilo predviđeno - upozorava Kadović.

Podgorički radio podsjeća da je projekat Pravnog savjetovališta udruženja Roditelji počeo u septembru, i imao za cilj da pomogne roditeljima, prvenstveno trudnicama, da se detaljno upoznaju sa svojim pravima na radnom mjestu.

Portal Analitika