Politika

Medojević: Brisel će pojačati pritisak na DPS

27medojevicok
V
ladajuća većina neće prihvatiti reformu pravosuđa koja bi po nju mogla biti rizična, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević, navodeći da očekuje pojačanje pritiska Brisela na Demokratsku partiju socijalista u cilju ključnih iskoraka.

Medojević: Brisel će pojačati pritisak na DPS
Portal AnalitikaIzvor


On je, komentarišući najave da bi poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena na jesen, i u vezi sa tim neophodnu izmjenu Ustava, ocijenio da su reforme u toj oblasti blokirane sve dok je na vlasti DPS.



»To već registruju i određeni krugovi u Briselu i očekujem pojačanje pritiska na DPS da se naprave iskoraci i reforme i veoma čvrst otpor u oblastima 23 i 24. U nekim drugim će možda Vlada izlaziti u susret, kad reforme nijesu opasne po interese vladajuće većine«, rekao je Medojević agenciji MINA.



To, kako smatra, u oblastima 23 i 24 nije slučaj.



»Tu ne očekujem nikakav napredak, ili minimalni napredak, u mjeri za koju Đukanović i njegovi najbliži saradnici procijene da im neće biti rizična i da neće imati negativne posljedice po njihovu bezbjednost«, kazao je Medojević.



On smatra da je Đukanović napravio sistem koji više ne može da se mijenja i transformiše.



»Jer svaka naredna reforma i naredni korak ka evropskim standardima u oblasti vladavine prava rizičan je za Đukanovića i njegovu kriminalnu organizaciju i interesnu grupu oko DPS-a«, dodao je Medojević.



On je podsjetio na stavove DF-a i predloge u vezi sa reformom pravosuđa, koje su, kako je naveo, principijelne i strateške.



»Nijednu od te tri stvari vladajuća većina neće da prihvati i zato je jasno na kome je odgovornost«, kazao je Medojević.



Prema njegovim riječima, DF je više puta predstavljao svoje principijelne stavove i model reformi pravosuđa, koji je u svemu usklađen sa, kako je kazao, veoma teškim stanjem u crnogorskom pravosuđu.



On je podsjetio da se njihov model bazirao na dvotrećinskom izboru članova Sudskog savjeta u parlamentu, Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda, kao i sudija Ustavnog suda.



Taj model, kako smatra, svakim danom dobija na snazi i dobija utemeljenje u sve većem broju skandala koji se pojavljuju u crnogorskom pravosuđu.



»Posebno kad su u pitanju krupni slučajevi povezani sa organizovanim kriminalom ili sa vrhom crnogorskog režima, tu naše pravosuđe pokazuje nedostatak kadrovskih i ostalih kapaciteta, kao i hrabrosti da se suoči sa tim teškim slučajevima«, ocijenio je Medojević.



On je kazao da je postojao i »sramni slučaj zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe oko ostavljanja u pritvoru sina Andrije Mandića«.



»Svi argumenti idu u prilog tome da je pozicija DF-a vrlo tačna, utemeljena i reformska. Pravosuđe je razjedeno korupcijom na ključnim mjestima, postoji veliki broj sudija koji nijesu učestvovali u korupciji, ali na ključnim pozicijama i oko ključnih predmeta su potrebne korjenite promjene«, poručio je Medojević.



On je podsjetio i na predlog DF-a oko nezastarjevanja krivičnih djela iz organizovanog kriminala i korupcije koje se, smatra on, pokazuje kao nužna mjera oporavka Crne Gore poslije postojećeg režima.

foto: glassrpske.com

Portal Analitika