Abiznis

GOSPIĆ: Spremni smo da snabdijevamo ugljem oba bloka TE, rude ima dovoljno

gospicslajd
P
redsjednik Odbora direktora Rudnika uglja mr Zoran Gospić kazao je da je pljevaljska rudarska kompanija spremna da snabdijeva rudom oba bloka termoelektrane, jer uglja u ima dovoljno. On je rekao da projekcije o novim potrebnim količinama uglja za drugi blok zavise ko će biti investitor gradnje drugog bloka.

GOSPIĆ: Spremni smo da snabdijevamo ugljem oba bloka TE, rude ima dovoljno
Portal AnalitikaIzvor

- Cilj Rudnika uglja u narednom periodu je obezbjeđivanje dovoljnih količina uglja i za prvi i za drugi blok termoelektrane. Da jednom raščistimo tu dilemu-uglja ima dovoljno za oba bloka termoelektrane. I to, bez obzira, da li će oba bloka raditi u paru ili samo drugi,  rekao je Gospić Portalu Analitika.

Gospić je napomenuo da investitori često zaboravljaju da kada pričaju o izgradnji drugog bloka TE, da je neophodno uložiti sredstva i u Rudnik uglja, da bi pljevaljska kompanija bila kondiciono spremna za drugi generator.

- Smatram da je ugalj energent broj jedan u 21. vijeku, naveo je Gospić.

Prema njegovim riječima, osim pljevaljskog basena ogromni potencijal uglja se nalazi na Maočkom basenu i ostalim drugim manjim nalazištima.

- U narednom periodu naša obaveza je da novim istraživanjima rude, novim bilansiranjima i novim dobijanjem koncesija od države stvorimo pretpostavke da se kombinacijom sa više ležišta-shodno dinamici izgradnje drugog bloka, obezbijedimo dovoljne količine uglja za oba bloka, naveo je Gospić.

Geologiju da odrade domaći stručnjaci: On je istakao da sve ove geološko- istražne radnje mogu da urade sa domaćim ineženjerima i projektantima.

- Podsjetiću, mi smo prošle godine proslavili 60 godina rada, a to je –veliko iskustvo i to kada je u pitanju površinska eksploatacija. Naravno, sve to treba da prati ispunjavanje zakonskih obaveza koje se tiču rekultivacije zemljišta i poštovanje najstrožijih evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, i uz odgovoran odnos prema lokalnoj zajednici, objasnio je Gospić, dodajući da nema rješavanja problema ekologije i toplifilkacije Pljevalja bez izgradnje drugog bloka TE.

- Naravno, za snabdijevanje drugog bloka TE je potrebno ulagati u otvaranje novih ležišta, za šta je potrebno angažovati novu radnu snagu i mehanizaciju, objasnio je Gospić.

Okvirne projekcije govore da je u otvaranje novih ležišta potrebno uložiti oko 60 miliona eura. Inače, do kraja 2012. godine Rudnik je eksploatisao oko 63 miliona tona uglja, a na osnovu istraživanja ovjerene rezerve ležišta uglja na prostoru pljevaljske opštine iznose 191 milion tona uglja. Za ovu godinu planirana je veoma ambiciozna proizvodnja 1,91 miliona tona tona uglja, za potrebe TE „Pljevlja“ isporuka oko 1,8 miliona tona, dok je predviđena i otkrivka od 6,2 miliona kubika.

Cilj Rudnika uglja je zadržavanje tradicionalnih kupaca u zemljama okruženja, a transport je u tom smislu do sada bio usko grlo u realizaciji ovih planova. Zbog toga u kompaniji smatraju prioritetnom izgradnju kraka pruge Pljevlja-Bijelo Polje, kako bi se pljevaljski basen povezao sa željeznicom i Lukom Bar.

Portal Analitika