Abiznis

PKCG: Energetski kabl mogućnost za jačanje privrednih veza

2703-PKCG-kabal
N
a sastanku predstavnika Regije Abruco na čelu sa viceguvernerom Regije Alfredom Kastiljoneom i predstavnika Privredne komore Crne Gore (PKCG), koju je predvodio potpredsjednik Ivan Saveljić zaključeno da treba intezivirati privredne veze Italije i Crne Gore preko lučke saradnje.

PKCG: Energetski kabl mogućnost za jačanje privrednih veza
Portal AnalitikaIzvor

U radu sastanka učestvovali su i predstavnici crnogorskih pomorskih i špediterskih kompanija i Lučke uprave – navodi se u saopštenju PKCG.

„Regija Abruco je veoma prisutna na međunarodnom tržištu, pa i na Balkanu, a sa Crnom Gorom je prošle godine potpisan protokol o saradnji, pa je sada Crna Gora u centru naše pažnje”, rekao je  Alfredo Kastiljone.

Kastiljone smatra izuzetno važnim da se preko lučke saradnje intenziviraju privredne veze, odnosno da se mala i srednja preduzeća dvije zemlje povežu, te da će privredne komore Crne Gore i Abruca dati poseban doprinos unapređenju  ekonomske saradnje. On je rekao da mala i srednja preduzeća najviše mogu sarađivati u oblastima inovativnih i modernih tehnologija, turizma, saobraćaja,   farmaceutske industrije i građevinarstva.

Uz očekivanje da će uskoro predstavnici crnogorske Komore posjetiti regiju Abruco i potpisati sporazum o saradnji privrednih komora Crne Gore i Unije komora Peskara, viceguverner Alfredo Kastiljone je najavio da će krajem juna ove godine u Crnoj Gori biti organizovan Dan regije Abruco.

Da će energetski kabal između Italije i Crne Gore otvoriti nove mogućnosti za jačanje privrednih veza, saglasni su i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore i  viceguverner Regije Abruco.

Saveljić je naglasio da je Privredna komora izuzetno zainteresovana za bliske ekonomske odnose sa ovom italijanskom regijom i podsjetio na dosadašnju uspješnu saradnju sa oblasti Pulja.

- Po njegovom mišljenju u energetici je moguće raditi zajedničke kapacitete, koji bi pokrenuli ekonomski zamajac, a u ovome važnu ulogu svakako ima kompanija A2A, odnosno gradnja energetskog kabla. Upravo bi energetika mogla uticati na povećanje nivoa međusobne robne razmjene, što bi bilo veoma važno, s obzirom na činjenicu da je sadašnja pokrivenost uvoza izvozom 11 odsto – navodi se u saopštenju PKCG.

Potpredsjednik PKCG je govorio i o izuzetno značajnoj ulozi Privredne komore u oblasti ekonomske diplomatije, kao i u stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta.

Mladen Perazić, rukovodilac Sektora za obrazovanje predstavio je djelatnost i organizaciju Privredne komore, a Mladen Lučić, direktor Lučke uprave Crne Gore ocijenio je da je Komora pravi reprezent privrede i govorio o značaju luka u ekonomskom razvoju.

Portal Analitika