Društvo

EUROMOST: Borba za očuvanje Lima

Sastanak-Prijepolje-2
N
a sastanku održanom u Prijepolju u organizaciji nevladinih organizacija i udruženja, koja se bore za očuvanje rijeke Lim i  protiv izgradnje hidrocentrala na toj rijeci i divljih deponija dogovoreno je da se nastavi sa zajedničkim aktivnostima na zaštiti ove rijeke.

EUROMOST: Borba za očuvanje Lima
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovale nevladine organizacije i udruženja sa sjevera Crne Gore, kao i iz Srbije i BiH.

- Na sastanku jednoglasno je dogovoreno da se nastave zajedničke aktivnosti na zaštiti ove rijeke i sa sastanka je poslata jasna poruka da će se organizacije zajedno sa građanima iz opština kroz koje prolazi ova rijeka boriti i izboriti za nju i neće dozvoliti izgradnju hidrocentrala niti u Brodarevu niti u Priboju, navodi se u saopštenju koje je medijima uputila organizacija Euromost iz Bijelog Polja.

Učesnici sastanka su osudili sve one koje su dozvolili da se otpad sa deponije iz Beransela sruči u Lim i ukazale da sve takve stvari dovode do ekoloških incidenata na međunarodnom području. Oni su ujedno pozvali međunarodne institucije kao i organizacije da reaguju i upozore crnogorske vlasti na ovakve i slične incidente. Grupa organizacija je uputila podršku mještanima Beransela u njihovoj borbi za zdravu okolinu i rijeku Lim.

Na sastanku je odlučeno da se u narednom periodu održe okrugli stolovi u: Prijepolju, Brodarevu, Priboju, Bijelom Polju, Beranama i Andrijevici o značaju rijeke Lim.

- Ne vidimo razlog zbog čega bi se bilo gdje raspravljalo o uticaju na ovoj rijeci bile one hidroenergetske ili neke druge, osim u opštinama kroz koje prolazi ova rijeka, jer smatramo da na svaki održani okrugli sto ili sastanak moraju biti prisutni pored organizacija i udruženja i građani ili njihovi predstavnici koji žive u tim opštinama, jer mi smatramo da građani ne smiju da ne budu uključeni,i da sve mora biti javno i trasparentno – stoji u saopštenju Euromosta.

Oni su pozvali sve međunarode institucije i organizacije da im pomognu u borbi da zajedno u opštinama organizuju sastanke i  okrugle stolove, putem kojih će uključiti i veliki broj građana kako bi saznali značaj očuvanja rijeka, voda kao i zaštite životne sredine.

Portal Analitika