Abiznis

Kiparska kriza: Pad eura zbog straha od poreza i novog zatvaranja banaka u EU

kiparslajd
- Zbog straha da će se problemi u drugim članicama EU rješavati na isti način(porezima i zatvaranjem banaka) euro je juče oslabio skoro 2 odsto u odnosu na američki dolar, te je trenutni kurs EUR/USD 1,2860, navodi se u analizi Josipa Kokanovića iz Admiral Marketsa dostavljenoj Portalu Analitika.

Kiparska kriza: Pad eura zbog straha od poreza i novog zatvaranja banaka u EU
Portal AnalitikaIzvor

 

Prošle sedmice došlo je do malog predaha na valutnom tržištu jer su tržišta očekivala rješavanje problema na Kipru, pa je većina glavnih valuta nadoknadila dio vrijednosti u odnosu na američki dolar te ojačala 0,5 do 1 odsto.

- Početkom ove sedmice, Kipar je opet došao u centar pažnje nakon što je kiparska vlada predložila novi plan oporezovanja depozita po kojemu na depozite ispod 100.000 eura ne bi bilo poreza, ali bi zato porez na veće depozite bio mnogo veći od prethodno najavljenog, na milijunske depozite porez bi mogao iznositi čak 40 odsto, navodi u analizi Josip Kokanović analitičar Admiral Marketsa.

kipar2Kiparska vlada je zajedno sa predstavnicima EU dogovorila zatvaranje druge najveće banke jer je u prevelikim problemima da bi se mogla spasiti. Depoziti u toj banci manji od 100.000 eura biti će prebačeni u najveću kiparsku banku.

- Zbog straha da će se problemi u drugim članicama EU rješavati na isti način(porezima i zatvaranjem banaka) euro je juče oslabio skoro 2 odsto u odnosu na američki dolar, te je trenutni kurs EUR/USD 1,2860. Visoki zvaničnici EU danas uvjeravaju javnost da se isti model rješavanja problema neće primjenjivati u drugim zemljama. Ove sedmice nema mnogo bitnih vijesti o ekonomiji eurozone pa će Kipar i dalje bitifaktor koji će odlučivati o smjeru kretanja valute, kaže Kokanović.

Iz Amerike, kako je dodao, se očekuju dobre vijesti o prodaji nekretnina i rastu BDP-a što pa bi dolar mogao ojačati.

-Na tržištu se šire glasine da bi rejting agencije mogle sniziti kreditni rejting  Velikoj Britaniji. Ako bi došlo do toga, britanska funta će naglo oslabiti u odnosu na sve valute. Uz to, vođstvo Britanske centralne banke jednoglasno je odlučilo da će nastaviti dodavanje novog novca u sustav pa će i to utjecati na slabljenje funte. Australijski i novozelandski dolar i dalje jačaju u odnosu na većinu valuta, jer je kineska potražnja za resursima na dosta visokom nivou a većina izvoza resursa Australije i Novog Zelanda ide upravo u Kinu. Najbolje trgovine ove sedmice mogle biti biti prodaja eura i britanske funte i kupnja američkog dolara, tj. SELL nalozi na valutinm parovima EUR/USD i GBP/USD, zaključuje Kokanović.

Portal Analitika