Društvo

ILIČKOVIĆ: Tanka granica između slobode izražavanja i privatnosti

2703-Ilickovic
N
a juče održanoj konferenciji pod nazivom „Srazmjernost u ostvarivanju slobode izražavanja i zaštite prava i privatnosti“ na Pravnom fakultetu a pod pokroviteljstvom britanske ambasade, zaključeno je granica između slobode izražavanja i prava na zaštitu ličnosti – piše Pobjeda.

ILIČKOVIĆ: Tanka granica između slobode izražavanja i privatnosti
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenica predsjednice Vrhovnog suda, Stanka Vučinić, kazala je da sloboda izražavanja predstavlja temelj demokratskog društva, a da su sloboda štampe i medija uopšte najbolji način za otkrivanje i formiranje mišljenja o stavovima političkih vođa i dešavanjima u društvu.

Vučinić je dodala kako je granica između slobode izražavanja i prava na zaštitu ličnosti tanana i da zahtijeva visok stepen pravne stručnosti.

Sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković smatra kako se miješaju prava na privatnost i slobodu izražavanja te da sudovi imaju problem da utvrde granicu između njih.

„Razvojem komunikacione tehnologije, pravo na privatnost krši se čak i u zemljama koje imaju zakone koji štite privatnost na visokom nivou. Nije uvijek moguće razlikovati koje aktivnosti jedne osobe spadaju u njene poslovne aktivnosti, a koje su strogo privatne prirode“ kazao je Iličković.

 

Portal Analitika