Društvo

POBJEDA: Privrednici traže odloženo plaćanje PDV-a

2703-PKCG
C
rnogorski privrednici zatražili su juče u Privrednoj komori izmjenu Zakona o PDV-u, kojom bi se omogućilo odloženo plaćanje te dažbine – piše Pobjeda.

POBJEDA: Privrednici traže odloženo plaćanje PDV-a
Portal AnalitikaIzvor

Oni su na sjednici Odbora udruženja malih i srednjih preduzeća PKCG, ocijenili da naplata PDV-a po fakturisanoj i izdatoj robi opterećuje poslovanje crnogorskih preduzeća.

Vesko Popović iz firme Sagar predložio je da se PDV naplaćuje po naplaćenoj a ne po fakturisanoj i izdatoj robi. On je dodao kako vlasnik malog i srednjeg preduzeća sada prilikom plaćanja PDV-a kreditira državu i kupca robe koja često bude „kasno plaćena ako se uopšte plati“.

Nekoliko privrednika je ocijenilo da je ovo nerealan zahtjev koji Vlada vjerovatno neće prihvatiti, ali da se od nje može tražiti odloženo plaćanje PDV-a na 30, 60 ili 90 dana od fakturisane i izdate robe.

Sekretar odbora PKCG, Vesko Dragićević naveo je glavne probleme koji opterećuju rad crnogorskih privrednika – naplatu potraživanja, primjenu Zakona o javnim nabavkama, kao i dobijanje građevinskih dozvola i spore sudske procese.

Predstavnici PKCG su posebno „ogorčeni“ na rad privrednih sudova – piše Pobjeda.

Privrednici su podsjetili da mala i srednja preduzeća utiču na razvoj konkurentnosti crnogorske privrede i doprinose stvaranju radnih mjesta, povećanju bruto domaćeg proizvoda, supstituciji uvoza, jačanju izvoza i slično. Takođe je navedeno i da privrednici doprinose procesu dinamičke tranzicije, što je jedan od uslova da Crna Gora postane članica EU.

Gradonačelnik   Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da je rukovodstvo prijestonice pripremilo paket stimulativnih mjera za domaće i strane investitore. Mjerama je omogućeno investitorima oslobađanje plaćanja poreza na dobit za prvih osam godina poslovanja. Osim ovoga, kako piše Pobjeda, prijestonica investitorima nudi i oslobađanje plaćanja poreza na dohodak za fizička lica, kao i doprinosa na obavezno osiguranje za prve tri godine poslovanja.

Cetinje od investitora neće tražiti ni naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kao ni porez na nepokretnosti. Uz navedene olakšice Prijestonica obezbjeđuje i finansiranje jednog pripravnika na svakog desetog zaposlenog i finansijsku participaciju do 3.000 eura po novom radnom mjestu.

 

Portal Analitika