Abiznis

Zloupotrebom zakona 30.000 na određeno?

2703-rad
U
druženje Status u otvorenom pismu od premijera Đukanovića traži da zaštiti radnike koji su oštećeni ugovorom o radu, pišu Vijesti.

Zloupotrebom zakona 30.000 na određeno?
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori je na određeno vrijeme zaposleno više od 30.000 radnika i to klasičnom zloupotrebom Zakona o radu (ZOR), saopšteno je iz Udruženja za zaštitu prava Status u otvorenom pismu premijeru Milu Đukanoviću.

U pismu, koje je potpisao predsjednik Statusa Radoje Lukšić, navodi se da je toliko bez sezonaca i onih koji su iz drugih opravdanih razloga zaposleni na taj način. Tvrdnje temelje na istraživanjima, ali i na podacima državnih institucija.

„Na primjeru stanja iz novembra prošle godine, preko Zavoda za zapošljavanje u toku te godine, poslodavci su objavili potrebu za 43.000 slobodnih radnih mjesta, od kojih preko 39.500 na određeno vrijeme“, naveo je Lukšić.

Prema njegovim riječima, ovdje se radi o zloupotrebi ZOR-as obzitom da se „ugovor o radu zaključuje po pravilu na neodređeno vrijeme“, dok se ugovor na određeno može zaključiti u slučaju obavljanja poslova čije je trajanje iz objektivnih razloga unaprijed određeno.

On dalje navodi da se tako vrši i diskriminacija zaposlenih na određeno jer im nisu dostupni krediti, ne mogu zakupiti stan što prouzrokuje sigurnost planiranja porodice. Lukšić dodaje da je ženama uskraćeno pravo na porodiljsko odstustvo, mladim ljudima je ograničen napredak u karijeri, a i izloženi su stresu na radu.

On je podsjetio da je ZOR usaglašen sa dokumentima EU i da ga treba primijeniti u skladu sa Direktivom br. 99/70 koja nalaže da se zakonom obezbijedi „primjena načela nediskriminacije i sprečavanja zloupotrebe“.

Osim zloupotrebe ZOR-a, ne poštuje se ni i Ustav Crne Gore, prema riječima Lukšića, koji zabranjuje posrednu i neposrednu diskriminaciju. On je uputio javni zahtjev premijeru Đukanoviću „da zaštiti prava radnika i građana od navedenih pojava“.

Foto: thetimes.co.uk

Portal Analitika