Svijet

Musolinijev ratni bunker

2703-Musolini
M
usolinijev
ratni bunker, za koji se tvrdi da je trebalo da bude diktatorovo „poslednje skrovište“, nalazi se ispod bivšeg fašističkog glavnog štaba, a otkriven je slučajno, kad su se inženjeri praktično sapleli o gvozdena vratanca u podu. Sada su prvi put objavljene fotografije ovog podzemnog boravišta od devet soba koje bi uskoro moglo da bude otvoreno za javnost – prenosi portal Blic.rs.

Musolinijev ratni bunker
Portal AnalitikaIzvor

Bunker je sagrađen oko 15 metara ispod fašističkog sjedišta u Rimu i ima ojačane betonske zidove, a bilo je toliko tajno da se sve do 2011. godine nije znalo za njega.

- Istoričari vjeruju da ga je italijanski diktator gradio za sebe i svoju ljubavnicu Klaru Petači, ali da je uhapšen prije nego što je skrovište završeno, tako da zapravo nikad nije poslužilo svrsi. Bunker od 80 kvadratnih metara smješten je tako da je Musolini u slučaju opasnosti u njega mogao da se spusti u roku od nekoliko sekundi – stoji na portalu Blic.rs.

Iz bunkera su vodila dva puta - jedan do porte susjedne crkve Svetog Marka, i drugi do obližnjeg bunkera, sagrađenog ispod spomenika Viktora Emanuela II.

- Tokom poslednjih nekoliko mjeseci na vlasti, fašistički diktator je s pravom vjerovao da mu je život ugrožen. U julu 1943, komanda RAF je od Vinstona Čerčila tražila dozvolu da ga eliminiše, tako što će istovremeno bombardovati njegov štab i zvaničnu rezidenciju, Vilu Torlonja. Ipak, britanski ministar inostranih poslova Entoni Idn je sumnjao u uspijeh te operacije i bojao se kolateralne štete koju bi mogli pretrpjeti civili u Rimu, kao i sam grad – prenosi onlajn izdanje Blic-a.

Musolini je uhapšen nakon savezničke invazije na Italiju 1943, kada su ga nacisti spasili iz zatvora, ali 1945. ponovo uhvaćen. Pogubljen je od strane italijanskih partizana, a njegovo tijelo je odnijeto u Milano i obješeno je naopako kako bi svi mogli da ga vide.

Foto: blic.rs

Portal Analitika