Svijet

Britanija: Nova ograničenja za imigrante

london04
P
remijer Velike Britanije Dejvid Kameron najavio je nova ograničenja za imigrante koja uključuju smanjenje prava na pomoć za nezaposlene, zdravstvenu zaštitu i stanovanje.

Britanija: Nova ograničenja za imigrante
Portal AnalitikaIzvor

Kameron je odao priznanje doprinosu koji su dale generacije vrijednih imigranata, ali je upozorio da je Britanija previše dugo smatrana za zemlju sa mekim pristupom ovom problemu.

Izjava britanskog premijera je najnoviji potez u okviru kampanje Cameronove konzervativne koalicione Vlade da se broj novih imigranata smanji sa više stotina hiljada na više desetina hiljada godišnje.

Pitanje imigracije postaje važna politička tema u trenutku kada se Britanija sprema za novi talas pridošlica iz istočne Evrope 2014. godine kada Evropska unija ukine ograničenja za radne dozvole Bugarima i Rumunima.

Prema planu britanske Vlade, imigrantima će biti oduzeta pomoć za nezaposlene poslije šest mjeseci ukoliko nemaju izgleda da nađu posao a oni koji nisu državljani EU će možda morati da plaćaju za zdravstvo, prenosi Al Džazira.

Premijer je upozorio da je pravo na javne usluge "nešto što imigranti treba da zarade a ne da automatski dobiju" i napomenuo da "želi ljude koje zanima šta oni mogu da daju Britaniji", prenio je AFP.

Posmatrači ukazuju da je novi potez Vlade u Londonu ujedno i pokušaj da se odgovori na izazov koji pred konzervativce postavlja Britanska nezavisna stranka koja je na nedavnim dopunskim izborima potisnula konzervativce na treće mjesto.

Migranti iz Evropskog ekonomskog područja - zemalja EU plus Island, Lihtenštajn i Norveška, imaju prava na 71 funtu nedjeljno (oko 85 eura) kao nadoknadu za nezaposlenost.

Kameron, međutim, kaže da je poruka koja se time šalje pridošlicama "potpuno pogrešna," i insistira da se mora okončati kultura u kojoj se nešto dobija nizašta.

Britanski premijer, takođe, želi da se obračuna sa takozvanim "zdravstvenim turistima" koji zloupotrebljavaju britansku besplatnu Nacionalnu zdravstenu službu i napominje da je ona "nacionalna a ne ''internacionalna zdravstvena služba''.

On je takođe podsjetio da se jedan od 10 novih socijalnih stanova dodjeljuje stranim državljanima, ali da će nove smjernice narednih nedjelja ograničiti pomoć za stanovanje imigrantima koji žive u Britaniji više od dvije godine.

Portal Analitika