Svijet

Arapska liga: Svaka članica može pomagati pobunjenike

2603asad
U
česnici samita Arapske lige podržali su u utorak prijedlog da svaka članica može pružiti vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima u ratu protiv režima predsjednika Bašara Al Asada.

Arapska liga: Svaka članica može pomagati pobunjenike
Portal AnalitikaIzvor

Rezoluciju, u koju je imala uvid agencija Frans pres, podržali su lideri na sastanku u Dohi. Irak i Alžir su bili uzdržani, dok se Liban distancirao od rezolucije, prenose agencije.

U rezoluciji je naglašen "značaj napora za političko rješenje" sukoba u Siriji, ali se dodaje da "svaka država članica ima prava da ponudi svaku pomoć za samoodbranu, uključujući vojnu, u otporu sirijskog naroda i Slobodne sirijske vojske".

Na samitu Arapske lige u Dohi prvi put su učestvovali predstavnici sirijske opocizije. Delegaciju predvodi Muaz al-Hatib, bivši predsjednik glavne opozicione alijanse Sirijska nacionalna koalicija koja uživa podršku i Zapada.

Al-Hatib je na samitu pozvao SAD da preuzmu veću ulogu u pomaganju pobunjenicima. On je rekao da je pozvao američkog državnog sekretara Džona Kerija da razmotri upotrebu antiraketnog sistema "patriot" u Turskoj za pomoć sirijskim pobunjenicima.

Odluka o učešću sirijske opozicije kao predstavnika te zemlje na samitu donijeli su arapski ministri spoljnih poslva ranije ove nedjelje. Arapska liga je 2011. suspendovala sirijsku vladu iz članstva organizacije zbog brutalne reakcije na demonstracije tokom Arapskog proljeća.

foto: celebzter.com

Portal Analitika