Društvo

Ministarstvo poljoprivrede: Iz marketa povući genetski modifikovani oriz!

2603min
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore izdalo je nalog za pokretanje postupka za povlačenje iz prometa tjestenine tri proizvođača kod kojih je utvrđena prisutnost neautorizovane genetski modifikovane riže.

Ministarstvo poljoprivrede: Iz marketa povući genetski modifikovani oriz!
Portal AnalitikaIzvor

Sporni proizvođači su:

1. VERMICELLI, Maressi GmbH, Postfach 111, A-1131 Beč -  tjestenina od riže (Vermicelli rise noodles) 250 g, rok trajanja 15.08.2014;

2. Riso Scotti S.p.A., Pavia, Via Angelo Scoti 2, Italija - tjestenina od rižinog brašna (Spaghetti di riso) 250 g, rok trajanja: 09.2014;

3. VERMICELLI, foodtrax b.v. Holandija- rižini rezanci (You wok rice Vermicelli ) 250 g, rok trajanja: 26.03.2015;

- Uvoznici i distributeri ove vrste proizvoda odmah su obaviješteni da treba da povuku pomenute prozivode sa tržišta. Preduzete radnje su prije svega motivisane namjerom da se preventivno djeluje i zaštiti zdravlje potrošača. S tim u vezi, kontaktirani su supermarketi Voli, Mercator, Maxi, Albona i HDL. Od supermarketa Voli, Mercator, Maxi i HDL potvrđeno je da u svojim sistemima nemaju sporne artikle, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja redovno prati razvoj situacije, i o svim novim dešavanjima redovno će obavještavati javnost.

- Povodom natpisa u pojedinim zemljama EU, koji se odnose na povlačenje Alnatura EKO kašice „Bundeva-krompir-komorač“ 190 grama sa rokom trajanja do 17.10.2014. godine, obavještavamo javnost da tog artikla nema u Crnoj Gori, poručili su iz Ministarstva.

Portal Analitika