Svijet

VIDEO: Više hiljada studenata protestuje na Kipru - "Nećemo grčki scenario"

2603kipar
D
a je dogovor Trojke i Kipra dočekan "na nož" dokazalo je danas više od tri hiljade mladih i studenata, koji su u glavnom gradu Nikoziji protestovali protiv odluke Vlade o prihvatanju 10 milijardi eura teškog "bailout"-a.

VIDEO: Više hiljada studenata protestuje na Kipru - "Nećemo grčki scenario"
Portal AnalitikaIzvor

Iako je dogovor poštedio račune svih onih koji u kiparskim bankama imaju manje od 100.000 eura ušteđevine, Kipar je doveden u gotovo identičnu situaciju u kojoj se već više od godinu dana nalazi Grčka - pred stanovništvom se nalaze godine oštrih i bolnih mjera štednje, rezova i odricanja...

Upravo su na to danas pokušali upozoriti nezadovoljni studenti, koji su se okupili ispred zgrade parlamenta u Nikoziji, a potom su se uputili i do predsjedničke palače kako bi se direktno obratili predsjedniku Nikosu Anastasiadesu. "Vaše greške... naša budućnost", "Trojka pije vašu krv" i "Posao za mlade" samo su neki od natpisa na transparentima s kojima je kiparska omladina protestovala u Nikoziji.

Kako javlja Rojters, stanovnike je dodatno razljutila činjenica da će sve banke u zemlji ostati zatvorene do četvrtka. Čak i kada napokon otvore svoja vrata građanima, nametnut će strogi sustav kontrole koji će onemogućiti stanovnicima da povuku sav svoj novac s računa. Mladi sada strahuju za svoju budućnost, ali i budućnost svojih roditelja. "Hoće li nam se dogoditi grčki scenario?", pitaju se mnogi.

"Očito će mnogi od naših roditelja izgubiti posao, svi mi ćemo izgubiti prihode, neki od nas će teško uspjeti da studiraju na univerzitetu", rekao je Janis, jedan od učenika koji su  za "Euronews".

"Uništili su nam snove, sve za što smo radili i što smo postigli do sada i što su naši roditelji postigli. Ruše ovu zemlju samo zato što tako žele", kazao je drugi student.

Predsjednik najveće kiparske banke, Andreas Artemis, ponudio je danas ostavku, potvrdili su izvori iz banke.

"Danas je uputio zahtjev za podnošenje ostavke, koji će Upravni odbor razmotriti poslijepodne i nakon toga odlučiti prihvaća li njegovu ostavku ili ne", potvrdio je anonimni izvor banke za Rojters.

Ciparski predsjednik Nikos Anastasiades, nakon što se sinoć vratio iz Brisela, sugrađanima je poručio kako je dogovoreni plan "bolan, ali neophodan".

Današnji masovni protest pokazuje da mnogi, naročito mladi ljudi, ne vjeruju da je ovaj potez bio "neophodan" jer zapravo i nije - Kipar je mogao birati drugi put, izaći iz eurozone i suočiti se s potencijalnim bankrotom.

Podsjetimo, Kipar je u nedjelju naveče postigao dogovor s predstavnicima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda te je osiguran paket novčane pomoći težak 10 milijardi eura koji će spriječiti kolaps bankarskog sustava i bankrot Kipra, što bi destabilizovaloc ijelu eurozonu.

Zauzvrat, Kipar mora drastično smanjiti preveliki bankarski sektor i srezati im budžet te provesti strukturne reforme i privatizirati državnu imovinu. Ove mjere zasigurno će produbiti krizu na Kipru i dovesti do novih gubitaka radnih mjesta. Cijena bailouta je, kako prenosi AP, momentalno zatvaranje druge po veličini, problematične kiparske banke Laiki. Svi oni koji su ondje imali depozite veće od 100 hiljade eura izgubiće novac. Taj novac biće prebačen u Kiparsku banku i iskorišten za povrat duga.

Dok su depoziti manji od 100.000 eura zakonski zaštićeni, oni veći od tog iznosa biće zamrznuti sve dok se ne odluči bez kolikog postotka će vlasnici takvih podebljih bankovnih računa ostati.

izvor:index hr

Portal Analitika