Kultura

Vlaho Bogišić predsjednik Žirija za dodjelu Njegoševe nagrade

2603ziri
Ž
iri za dodjelu Njegoševe nagrade konstituisan je danas na Cetinju, a za predsjednika je jednoglasno izabran profesor dr Vlaho Bogišić, književnik iz Hrvatske.

Vlaho Bogišić predsjednik Žirija za dodjelu Njegoševe nagrade
Portal AnalitikaIzvor

Bogišić je član je Društva hrvatskih književnika, autor brojnih naučnih i stručnih radova u Zavodu, Hrvatskoj akademiji nauka i umjetnosti, Matici hrvatskoj i PEN Centru.

Žiri je na sjednici usvojio Poslovnik o radu i dogovorio se o daljim aktivnostima i dinamici rada. Dogovoreno je da svedena lista kandidata za izbor ovogodišnjeg dobitnika Njegoševe nagrade bude utvrđena i objavljena do kraja maja tekuće godine, a da se sljedeća sjednica žirija održi do kraja juna.

Njegoševa nagrada dodjeljuje se svake druge godine autoru književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne dvije godine na nekom od južnoslovenskih jezika: bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku, kao i na albanskom jeziku.

Shodno Zakonu o državnim nagradama, u međunarodni Žiri za dodjelu ove nagrade imenovani su članovi iz sedam zemalja regiona: prof. dr Zdenko Lešić iz Bosne i Hercegovine, prof. dr sc Svetlozar Igov iz Bugarske, prof. dr Katica Ćulavkova iz Makedonije, prof. dr Aleš Debeljak iz Slovenije, prof. Filip David iz Srbije, prof. dr Vlaho Bogišić iz Hrvatske i akademik Sreten Perović iz Crne Gore.

Portal Analitika