Društvo

Bošković se sastao sa predstavnicom UNHCR-a

2603predrag
M
inistar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković susreo sa predstavnicom UNHCR-a u Crnoj Gori, Indumathi Mohandas koju je upoznao sa rezultatima susreta sa zvaničnicima Republike Kosovo ministrom za zajednicu i povratak Daliborom Jevtićem, ministrom unutrašnjih poslova, Bajramom Rexepi i ministrom rada i socijalne zaštite Nenadom Rašićem.

Bošković se sastao sa predstavnicom UNHCR-a
Portal AnalitikaIzvor

Delegacije dviju država razgovarale su o socijalnom osiguranju i radu na stvaranju uslova za bezbjedan povratak interno raseljenih lica sa Kosova koji borave u Crnoj Gori.

Za lica koja izražavaju spremnost da se integrišu u Crnoj Gori stvorene su zakonske pretpostavke za regulisanje pravnog statusa, kao i puni pristup ostalim pravima. Prema trenutnim podacima 673 lica romske populacije izrazilo je želju da se vrati u zemlju porijekla.

Zvaničnici Vlade Kosova izrazili su spremnost da se, u saradnji sa Vladom Crne Gore i međunarodnim institucijama aktivno angažuju na rješavanju pitanja povratka interno raseljenih lica.

Bošković je informisao predstavnicu Mohandas da će relevantne institucije razmijeniti podatke na osnovu kojih će se utvrditi da li su interno raseljena lica evidentirana u Civilnom registru građana Republike Kosova na osnovu čega im se mogu izdati lična dokumenta. Ukoliko nijesu u mogućnosti da odu na Kosovo, formiraće se mobilni timovi koji bi obišli inerno raseljena lica kako bi se procedura izdavanja ličnih dokumenata dovela do kraja.

Institucije Crne Gore izrazile su spremnost da aktivno participiraju u ovim procesima obezbjedjivanjem dodatnih sredstva kao pomoć porodicama koje se budu vratile, naglasio je Bošković.

Predstavnica Mohandas je zahvalila Vladi Crne Gore i Ministarstvu rada i socijalnog staranaja na preduzetim aktivnostima u cilju rješavanja pitanja raseljenih i interno raseljenih lica kroz integraciju u društvu ili dobrovoljni povratak.

Tokom današnjeg susreta takodje je bilo riječi i o obezbjedjivanju napajanja električnom energijom kamp Konik I, i na taj način boljeg regulisanja socijalne situacije njegovih stanovnika. Sagovornici su se složili da će budućom zajedničkom saradnjom doprinjeti na iznalaženju rješenja za stanovnike naseljene u barakama u ABC sektoru na kampu Konik.

Portal Analitika