Zanimljivosti

Pad broja oboljelih od gripa

2603institut
U
Crnoj Gori se u 12. nadzornoj nedjelji u odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi dalji pad broja registrovanih slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripu (ILI), saopšteno je Portalu Analitika iz Insituta za javno zdravlje.

Pad broja oboljelih od gripa
Portal AnalitikaIzvor

Registrovano je ukupno 135 oboljelih lica, sa incidencijom (stopa novooboljelih) od 21,4/100.000 stanovnika što je za oko 24odsto manje nego u prethodnoj sedmici. Najveći broj oboljelih i u ovoj sedmici registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64 godine starosti.

Najveći broj oboljelih je registrovan u centralnom regionu.

Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 24.12.2012. godine zaključno sa 24.03.2013. godine iznosi 199. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A - sojevi A(H1) i A(H3) kao i virus gripa tipa B.

U sezoni 2012/2013, do sada je registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom.

- Iako se već nekoliko sedmica za redom bilježi pad obolijevanja od gripa, napominjemo da se vakcina može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa jer je upravo vakcinacija najefektivnija mjera prevencije gripa te je poželjno da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Opšte mjere prevencije vezane za grip obuhvataju izbjеgаvаnjе bliskih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа prljavim rukama, rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Portal Analitika