Politika

SINIŠTAJ: Referendum je uzrok sukoba; MUSTAFIĆ: Sukob u Dinoši ne treba politizovati

sinstajsuljo2603_pocetna
N
edavna dešavanja u mjestu Dinoša u Tuzima, Vaselj Siništaj odbornik Građanske inicijative u Skupštini opštine Tuzi, vidi kao „razbijanje jedinstva oko pitanja opštine“, dok potpredsjednik Skupštine Crne Gore iz redova Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić isti događaj ne vidi kao političku igru.

SINIŠTAJ: Referendum je uzrok sukoba; MUSTAFIĆ: Sukob u Dinoši ne treba politizovati
Portal AnalitikaIzvor

Siništaj smatra da je u dešavanja u Dinoši umiješana „nečija produžena ruka“ pred najavljeni referendum o opštini Tuzi, iza kojeg stoje funkcioneri Demokratske partije socijalista.

„Pred taj referendum mislim da je nekome stalo da se to jedinstvo oko pitanja opštine razbija i najlakši put i najosjetljivija stvar je upravo vjerska“ kazao je za Portal Analitika Siništaj.

On je dalje dodao da su dešavanja u Dinoši „nametnuta stvar“ kako bi se napravile „vještačke diobe“ čime bi se uticalo na izjašnjavanje stanovništva Malesije o punopravnoj opštini, koje je prema njegovim riječima po ovom pitanju bilo većinsko.

„Nametnuti ovakve stvari pred izjašnjavanje građana Malesije o potrebi punopravne opštine mislim da je, u najmanju ruku, nekorektan odnos, prema nama svima bez obzira na vjeru i naciju, a politika je prolazna“ smatra Siništaj.

On je kazao je da je u pitanju „neadekvatno ponašanje samih državnih organa i vlasti“ i podsjetio na odluku iz 1992. koja je 1997. godine obnovljena, a kojom su katolici u župnom uredu Sveti Antun dobili 40.000 m2 za potrebe groblj, dodajući da ta odluka nikada nije ispoštovana. Podsjetio je i na sličnu situaciju iz 2006. godine, na Orlov let.

Siništaj je dodao kako „se nigdje u svijetu ne može spriječiti nečija sahrana“, ali isto tako i da ne postoje groblja bez prilaznog puta i parkinga. Za tuču u školi, predstavnik Građanske inicijative je mišljenja da se radi o neadekvatnoj reakciji uprave škole i Ministarstva unutrašnjih poslova, s obzirom da je tuča po pisanju i priči u javnosti, bila najavljena putem Fejsbuka.

„Uglavnom, na sve nas, kao političare, na vjerske poglavare, na građanje koji vjekovima u ovim krajevima su bili poznati po onome da su mirili i u mnogo težim slučajevima nego što je ovo, je zadatak da svaki dan i svaki minut koristimo na tome da se te strasti smiruju i da se građani Malesije i dalje vrate suživotu, toleranciji i zajedničkom životu na kraju krajeva“, mišljenja je Siništaj.

On je pozvao svoje sugrađane da zajedno svetkuju predstojeći katolički praznik – Vaskrs, a zatim i muslimanske praznike – Ramazan i Bajram.

2603dinosa

„Vjerujem u ljude koji imaju neki ugled kroz politiku, oni koji su dobili većinske glasove građana Alabanaca, kroz vjerske poglavare i ove ljude koji uživaju i dalje ugled, pa bili oni ambasadori mira ili ugledne porodice  u Malesiji da će iznaći rješenje i stati na put ovome što je na kraju krajeva neznanica bila do sada za naš kraj“, zaključio je Siništaj.

Potpredsjednik Parlamenta Crne Gore koji dolazi iz redova Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić, takođe je mišljenja da treba što prije „smiriti strasti“ u Dinoši u Tuzima, povodom sukoba oko sahrane od prije par dana, ali i jučerašnje tuče u školskom centru.

„Mislimo da tenzije što prije treba da se smire, da se kroz dijalog nađe rješenje za probleme koji su se tamo desili i naravno da građani i islamske i katoličke vjeroispovjesti nastave da žive u dobrosusjedskim odnosima u kojima su bili i do sada“, smatra Mustafić.

On je dodao da treba iznaći rješenje koje bi bilo u interesu obje konfesije jer je to u interesu i države Crne Gore koja je multietnička, koja je „stabilnost očuvala i u najtežim vremenima“.

„Na nadležnima je, institucijama prije svega, da posreduju u smirivanju tih tenzija, u smirivanju sukoba, da se u to uključe svi subjekti koji mogu da daju doprinos u tom pravcu, naravno u smirivanju tenzija nikako u podsgrijavanju bilo kakvih strasti ili podizanja tenzija“ kazao je za Portal Analitika Suljo Mustafić.

On je dodao da prema saznanjima Bošnjačke stranke razlog sukoba u Dinoši leži u neslaganju mještana jednog sela različite vjeroispovjesti o načinu sahranjivanja na lokalnom groblju.

„Nije dobro da taj sukob ima neki širi kontekst i mislim da treba apsolutno raditi na smirivanju tenzija. Ne treba političku konotaciju u to uključivati i mislim da  bilo koje politikanstvo u ovim slučajevima može da dodatno doprinese raspirivanju tenzija a to nikako nije dobro“ smatra Mustafić.

On je odbacio mogućnost predstojećeg referenduma o opštini Tuzi kao razlog pomenutih dešavanja, i dodao kako će se to pitanje razvijati „dinamikom kako je predvidjela skupština Glavnog grada“.

Podsjećamo sukobi u mjestu Dinoša u Tuzima počeli su prošle sedmice kada su mještani muslimanske vjeroispovjesti blokirali put do groblja gdje je trebalo da bude sahranjeno tijelo pokojnice katoličke vjeroispovjesti. Zatim je juče došlo do tuče gimnazijalaca u Tuzima koji pripadaju različitim konfesijama.

Portal Analitika