Društvo

RAONIĆ: Sukobi u Tuzima tinjaju već 15 godina

2603raonc2
S
ukob među albanskim stanovništvom islamske i katoličke vjeroispovjesti u Tuzima i Dinoši predstavljaju problem koji tinja već 15 godina, a posljednja dešavanja primjer su kršenja ljudskih prava, ocijenio je za Portal Analitika predsjednik NVO Građanska alijansa Boris Raonić.

RAONIĆ: Sukobi u Tuzima tinjaju već 15 godina
Portal AnalitikaIzvor

- U pitanju je jedinstven problem, koji ne postoji nigdje gdje žive Albanci, pa smo i po tome specifični. U pitanju je projektovani problem, kojim se niko ne bavi već 15 godina i koji samo tinja, da bi ovih dana ekskalirao u otvorenu manifesticiju vjerske isključivosti. U posljednjim dešavanjima postoji mnogo elemenata kršenja ljudskih prava, od prebijanja maloljetnika, do sprječavanja slobode kretanja, vjerskih sloboda, govora mržnje, kazao je za Portal Analitika Raonić.

Prema njegovim riječima, osim ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, nadležni nijesu uradili ništa da se situacija riješi.

- Osim pokušaja ministra Konjevića, nadležni nijesu uradili ništa, čak naprotiv, uradili su mnogi ono što nijesu trebali. Država se mora ovdje pozabaviti mnogo ozbiljnije. Za početak treba prestati sa “naklapanjima i papagjskim” ponavljima o multietničkom skladu, smatra Raonić.

On ističe da za početak moramo priznati da problem postoji, te osmisliti strategiju za njegovo rješavanje.

- Incidenti brakovi katolika i muslimana na podrucju Malesije, učeničke tuče i vjerska podijeljenost prilikom glasanja, samo neke od manifestacija koje čine da problem bude alarm, dodaje Raonić.

Predsjednik Građanske alijanse smatra da ovi događaji nijesu direktno u vezi sa predsjedničkim izborima, ali da politička obojenost itekako postoji.

- Ne bih rekao da ima veze sa predsjedničkim izborima, ali svakako ima sa djelovanjem pojedinih političkih partija, koje su sve, samo ne evropske, zaključio je Raonić.

foto: 123people.com

Portal Analitika