Region

Pet godina od osnivanja Udruženja Crnogoraca Kosova

okkosova
J
uče se napunilo pet godina od osnivanja Udruženja Crnogoraca Kosova, prvog udruženja te vrste u istoriji postojanja Crnogoraca i dijaspore Crne Gore na Kosovu. Udruženja koje je začetnik riješavanja ustavno – pravnog položaja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i naše adekvatne zastupljenosti u Skupštini Republike Kosovo, navodi se u saopštenju te organizacije dostavljenom Portalu Analitika.

Pet godina od osnivanja Udruženja Crnogoraca Kosova
Portal AnalitikaIzvor

S obzirom da je crnogorska javnost upoznata sa situacijom na Kosovu i da nas prati sve ove godine, svi zajedno smo svjesni činjenice, da se bez Udruženja Crnogoraca Kosova ne bi ni aktuelizovalo pitanja crnogorske zajednice na Kosovu, te bi crnogorsko nacionalno biće doživljelo svojevrsni etnocid zbog posledica rata, ali i posleratnog propusta kada su Crnogorci bili izostavljeni iz ustava Kosova.

Vlada Crne Gore, Predsjednik Crne Gore i svi relevantni faktori u našoj matičnoj državi Crnoj Gori su rano primjetila značaj Udruženja na Kosovu i u Crnoj Gori i snažno ga podržali od dana osnivanja do danas. Kada je Udruženje Crnogoraca Kosova pokrenulo zahtjeve da kosovski Crnogorci budu uvršćeni u ustav Kosova i da nam se omogući adekvatna zastupljenost u Skupštini Kosova naši zahtjevi su gledani sa podsmjehom i kao svojevrsna utopija. Međutim uz pomoć Vlade Crne Gore i Predsjednika Crne Gore, mi smo danas pred istorijskim ciljem koji će konačno kosovskim Crnogorcima vratiti dostojanstvo, i omogućiti nam da po ugledu na naše pretke budemo graditelji kosovskog društva, most stabilnosti i saradnje između Kosova i Crne Gore i našeg zajedničkog puta ka evroatlanskim integracijama.

Udruženje Crnogoraca Kosova je osnovano 25.03.2008. godine i od tada do sada je imalo neprestane aktivnosti od kojih ćemo navesti najznačajnije... Ko-organizatori smo prvog multietničkog kampa u košarci na Kosovu koji je održan 2008 godine u Vučitrnu. Osnivači smo jedinog crnogorskog košarkaskog kluba – Futura –koji je suštinski jedini multientniči košarkaški klub na Kosovu i koji se 2012. godine takmičio u Super ligi Kosova, a sada se takmiči u kosovskoj (drugoj) ligi. Osnivači smo i finasijeri našeg kluba Crnogorske Kuće u strogom centru Prištine, koje je jedino mjesto u Prištini a i šire đe se okupljaju pripadnici svih zajednica, kao i pripadnici međunarodne zajednice, i đe se na najbolji način promoviše Crna Gora, multietnicki sklad, različitosti i evropske vrijednosti. Da li smo prvog predstavnika Crnogoraca u Konsultativnom Vijeću za Zajednica koje je pod pokroviteljstvom Predsjednika Kosova, a na osnovu našeg zahtjeva smo i uvršćeni u vijeće.

Potpisnici smo više Memoranduma koji promovišu i unapređuju dobrosusjetske odnose Crne Gore i Kosova. Organizatori smo velikog broja regionalnih i unutar-državnih foruma, okruglih stolova, kulturno-umjetničkih, naučnih, književnih, zabavnih i sportskih manifestacija i inicijativa, koje su na najbolji način promovisale postojanje i značaj crnogorske nacionalne zajednice na ovim prostorima, ali i promovisale Crnu Goru na Kosovu i dobrosusjetske odnose dvije države.

Posebna čast nam je da navedemo organizaciju prve proslave Dana državnosti i Dana nezavisnosti Crne Gore u Prištini, te Dana Crne Gore u Prištini, koji su započeli najavom Dana Plavskih borovnica. Sve navedene proslave nijesu bile nikada ranije obilježavane na Kosovu čak ni prije rata.

Jedni smo od osnivača NVO Evropske Dijaspore Crne Gore, kao i pokretači inicijative za bratimljenje opština Dečana i Plava te kapitalnog projekta za Crnu Goru i Kosovo izgradnje tunela od Dečana do Plava.

Pokrenuli smo inicijativu da se jednom od naših najvećih pjesnika, Radovanu Zogoviću, vrati ime bulevara u Prištini koje mu je nepravedno oduzeto. Takođe smo pokrenuli projekat Forum Kosovsko – Crnogorskog prijateljstva Radovan Zogović, koji je prihvaćen od Vlade Kosova, Premijera Kosova, Predsjednika Skupštine Kosova i Predsjednice Kosova, kao stajaći i godišnji forum od posebnog značaja za crnogorsku nacionalnu zajednicu, Kosovo i Crnu Goru.Forum kosovsko crnogorskog prijateljstva Radovan Zogović bi trebao biti implementiran do 31. aprila tekuće godine i trajaće dva dana đe će obuhvatiti teme kulture, ekonomije i diplomatije, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika