Abiznis

Vlada: Kompanije na bijeloj listi dobiće olakšice

26radenovicok
N
ajkasnije do 1. jula ove godine Vlada će objaviti bijelu i crnu listu kompanija na kojoj će se nalaziti oni koji uredno plaćaju porez državi i oni drugi – koji su najveći poreski dužnici.

Vlada: Kompanije na bijeloj listi dobiće olakšice
Portal AnalitikaIzvor


- Od 1. jula 2013. godine, počeće da se objavljuje tzv. „crna“ lista kompanija, odnosno spisak najvećih poreskih dužnika. Očekujemo da će, do tog roka, biti pripremljena i objavljena i „bijela“ lista – kazala je Pobjedi portparolka Ministarstva finansija

Marija Radenović

.



Koliko će biti kompanija na ovim listama još se ne zna, ali je izvjesno da će država nastojati da nagradi one koji redovno plaćaju porez.



- Prema kompanijama koje budu na bijeloj listi administracija će, osim do sada definisanih i važećih mehanizama podrške, nastojati da bude još ažurnija i fleksibilnija. U narednoj iteraciji, razmišljaće se o mogućnostima iznalaženja novih fiskalnih podsticaja za kompanije koje se nađu na bijeloj listi – kazala je Marija Radenović.



Kriterijum za rangiranje biće redovnost u isplati.



- Kriterijum na osnovu koga će se vršiti rangiranje kompanija biće redovnost u servisiranju obaveza prema državi, te se, u tom smislu, neće vršiti selekcija kompanija po privrednim djelatnostima – istakla je Marija Radenović.



Država na ovaj način želi, objasnila je ona, da pokaže odnos uvažavanja prema urednim poreskim obveznicima.



- Samo prisustvo na „bijeloj listi“ će značiti određeno društveno priznanje, te će ona imati i motivacionu komponentu za ostale subjekte – kaže portparolka Radenović.



Na crnoj listi, po svoj prilici, biće velika gužva s obzirom da je Vlada prije četiri dana objavila da poreski obveznici zaključno sa 31. decembrom prošle godine za porez duguju 354 miliona eura.



Na prekjučerašnjoj sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije predloženo je, podsjetimo, objavljivanje tzv. „bijele“ liste kompanija, čiji je osnovni cilj podsticanje onih poreskih obveznika koji, i pored otežanih uslova poslovanja, rade u formalnom dijelu ekonomije i time daju doprinos održivosti i stabilnosti javnih finansija.

foto: news.smashpipe.com

Portal Analitika