Svijet

Neobično putovanje: Seoba 230.000 koza i ovaca auto-putem

26ovce_kinaok
N
a propisanom rastojanju od 50 do 100 metara, na stotine stada koza i ovaca maršira ovih dana auto-putem u Kini, i to u kontra smjeru. Kao i svake godine u ovo doba, u pratnji policije putuju ka pašnjacima.

Neobično putovanje: Seoba 230.000 koza i ovaca auto-putem
Portal AnalitikaIzvor


Saobraćajna policija i lokalne vlasti iz doline Guozigou u autonomnoj pokrajini Sinđang Ujgur, pomažu pastirima iz tog kraja, da auto-putem sprovedu oko 230.000 grla sitne stoke do pašnjaka u okrugu Huoeng.



Krajem marta na sjeverozapadu Kine može se vidjeti prizor kako ovce i koze marširaju autoputem do konačnog odredišta u pratnji oko 400 pastira.



Put je dug 33 kilometra, ali zbog lošeg terena, 23 kilometra, stoka u pratnji pastira i policije prelazi auto-putem i to suprotnim smjerom od onog kojim se kreću vozila.



Stada moraju „držati rastojanje" od 50 do 100 metara, a auto-put im je na raspolaganju od osam ujutru do 20 časova, od 15. do 30. marta.



Prosječno im treba šest sati da savladaju ovu dionicu, a onda još tri dana i noći da stignu do pašnjaka.



Otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da je u ovo doba godine 98 odsto ovaca i koza gravidno.



Kako bi migracija životinja prošla bezbjedno, lokalni stočari par dana prije polaska na put stoku dobro nahrane i napoje, jer tokom puta nema zastajanja, prenosi kineska državna televizija.

tekst i foto: RTS.rs

Portal Analitika