Svijet

Policija: Berezovski se objesio

26berezovskyok
Prema rezultatima obdukcije, ruski tajkun Boris Berezovski se vjerovatno objesio, a na njegovom tijelu nisu nađeni tragovi nasilja, saopštila je britanska policija.

Policija: Berezovski se objesio
Portal AnalitikaIzvor


Policija je saopštila i da slijede toksikološka i histološka ispitivanja, a rezultati tih testova se mogu očekivati za nekoliko nedjelja, javlja Rojters.



Tijelo ruskog tajkuna je pronađeno u subotu, u kupatilu njegove kuće koja se nalazi u jednom naselju u zapadnom dijelu Londona. Mediji su od samog početka sumnjali da je izvršio samoubistvo, ali se u javnosti pojavila i informacija da je imao srčanih problema, i da je nedavno došao sa liječenja u Izraelu.



Ljudi njemu bliski su nagovještavali mogućnost da se ubio, jer je, nakon izgubljene parnice "teške" oko 5 milijardi dolara protiv Romana Abramoviča, pao u duboku depresiju.



Boris Berezovski (67), "kum Kremlja", svoju ekonomsku i političku moć je stekao u Rusiji, u deceniji nakon raspada SSSR-a. Od 2000. godine, kada je Vladimir Putin riješio da se "razračuna" sa oligarsima, nalazio se u egzilu u Engleskoj. 2003. godine dobio je politički azil u toj zemlji. Ostao je upamćen kao miljenik Borisa Jeljcina, jedna od glavnih figura iz njegovog okruženja, i neko ko je pomagao Putinovu političku karijeru na početku. Sa njim se razilazi čim je zamijenio Jeljcina i od tada je veliki protivnik Putinovog režima.



Preživio je nekoliko atentata, a u eksploziji bombe koja je postavljena na njegov automobil stradao je njegov vozač. Iako u egzilu, govorio je da se plaši za svoj život., naročito nakon što je njegov prijatelj,

Aleksandar Litvinjenko

, umro 2006. otrovan radiokativnim izotopom polonijum-210. Litvinjenko je bio sovjetski špijun, agent KGB, koji je u isto vrijeme kritikovao Putina i Kremlj, i prebjegao u Britaniju gdje je 2001. dobio azil. Advokati njegove udovice su rekli da je Litvinjenko u vrijeme smrti radio za britansku spoljnu obavještajnu službu MI6 i da je bio na zadatku da pomogne španskim obavještajcima u istragama o ruskoj mafiji. Oni tvrde da iza te smrti stoji ruska vlada, i taj proces se očekuje u oktobru ove godine.



Berezovskog su ruski provladini mediji opisivali kao potučenog čovjeka koji je Putina molio za oproštaj samo da bi se vratio u svoju zemlju. Priljatelji Berezovskog iz Londona to demantuju.

Vladimir Žirinovski

, ruski političar, desničar i poslanik, je u jednom intervjuu koji je dao u ponedjeljak izjavio da je Berezoskog sreo slučajno u januaru, u jednoj izraelskoj banji, i da mu je on tada rekao da će uraditi sve što Moskva i Kremlj traže samo da se vrati u otadžbinu. Jedini "uslov" Berezovskog je bio da bude pomilovan za zločine za koje je osuđen u Rusiji, ispričao je Žirinovski.



Podsjetimo, Berezovski je u odsustvu pred ruskim sudovima osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 19 godina za prevaru, pranje novca i pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti.



Bio je impulsivan i poznat po svojoj ljubavi prema konjaku i lijepim ženama. 2011. se razveo od svoje supruge Galine, i to je bila jedna od najvećih brakorazvodnih nagodbi u istoriji Britanije, piše Rojters. Mediji su tada izvještavali da je Galini isplatio više od 100 miliona dolara.


 

izvor: B92, foto: zerohedge.com

Portal Analitika