Svijet

Ustanovljena nagrada “Vaclav Havel”

2503havelok
P
arlamentarna skupština Savjeta Evrope i češke vlasti ustanovili su novu međunarodnu nagradu "Vaclav Havel", koja će se dodjeljivati za zasluge u oblasti zaštite ljudskih prava, u čast bivšeg češkog predsjednika.

Ustanovljena nagrada “Vaclav Havel”
Portal AnalitikaIzvor

Nagrada koja će biti dodjeljivana u saradnji sa Savjetom Evrope, Fondacijom "Povelje 77" i bibliotekom "Vaclav Havel", sastojaće se od 60.000 eura, diplome i medalje.

Nagrada "Vaclav Havel" biće dodjeljivana svake godine u oktobru, za "izuzetan doprinos građanskog društva na polju zaštite ljudskih prava", pojedincima, nevladinim organizacijama i institucijama.

Dobitnike će određivati žiri koji će činiti predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i još šest nezavisnih ličnosti, prenijele su agencije.

"Vaclav Havel je izuzetna i harizmatična osoba koja je značajno obilježila evropsku istoriju, simbol nekoga ko se borio za ljudska prava", rekao je na ceremoniji u Pragu Žan Klod Minjon, šef PSSE.

Vaclav Havel, vođa "plišane revolucije" kojom je u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1989. godine srušen totalitarni komunistički režim, postao je predsjednik 1990. godine.

Havel je takođe bio prvi predsjednik Češke Republike od 1993. do 2003, pošto se Čehoslovačka mirno podjelila na Česku i Slovačku Republiku. Umro je u decembru 2011. godine.

Portal Analitika