Svijet

Norveška: Pronađena olupina nacističke podmornice

2503olupinapodmorniceok
O
lupina njemačke podmornice iz Drugog svetskog rata, koja je potonula sa 48 osoba, pronađena je kod obala Norveške prilikom radova na naftovodu, saopštio je zvaničnik mornaričkog muzeja, javlja Tanjug.

Norveška: Pronađena olupina nacističke podmornice
Portal AnalitikaIzvor

Britanska podmornica je gađala torpedom njemačku podmornicu "U-486" i prepolovila je na pola u aprilu 1945, ubrzo nakon što je isplovila iz Bergena na zapadu Norveške, podsjetioo je Arild Maroj Hansen iz Bergenskog mornaričkog muzeja, napominjući da niko od članova posade nije preživio.

Olupina podmornice je ležala na dubini od oko 250 metara i pronađena je kada je norveška naftna kompanija "Statoil" krenula u pretraživanje te zone kao moguće lokacije za polaganje naftovoda.

"Podmornica je imala specijalni premaz na trupu, odnosno sintetičku traku napravljenu sa ciljem da smanji njene radarske signale", rekao je Maroj Hansen norveškom državnom radiju NRK.

"U-486" je ležala 68 godina na samo dva kilometra od druge njemačke podmornice "U-864" koja je takođe potonula 1945. sa nekoliko desetina tona žive, veoma opasnim teretom koji je mučio političare godinama.

Političari već godinama razmišljaju šta je najbolje za životnu okolinu i gdje su najmanji rizici - da li da izvuku olupinu, takođe polomljenu na dva dijela, ili da je prekriju teškim sarkofagom.

Portal Analitika