Društvo

Jedriličar Dukić podučavao osnovce olimpijskim vrijednostima

2503dukicosnovciok
C
rnogorski jedriličar Milivoj Dukić, učesnik Olimpijskih igara u  Londonu i evropski juniorski vicešampion, bio je danas gost OŠ „Radojica  Perović“ u Podgorici. U sklopu projekta Olimpijski san - promocija olimpijskih vrijednosti i ideala“, Dukić je osnovcima govorio o olimpijskim vrijednostima, njegovom nastupu u Londonu, planovima za budućnost i želji da zablista na OI u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Jedriličar Dukić podučavao osnovce olimpijskim vrijednostima
Portal AnalitikaIzvor

„Koliko imate godina“ - pitao je Dukić osnovce, a na njihov odgovor da  imaju 10 ili 11 godina, naš jedriličar je kazao da je u tim godinama odlučio da se bavim jedriličarstvom.

“Prije toga trenirao sam više sportova, ali sam se na kraju odlučio za  ovaj, koji je moja najveća ljubav. Kroz sport, takmičenja i putovanja koja sport sa sobom nosi uči se život i znatno brže se sazrijeva.  Zrelost koju čovjek dostiže sa 26-27 godina sportisti dostižu sa 18-19.  Ali, nije lako baviti se sportom. Ja sam imao svoje snove i mogu reći da  sam do sada ostvario sve što sam zacrtao. Jako sam srećan zbog toga i  želim da to moje znanje i iskustvo prebacim na sve vas koji volite sport,  da biste jednog dana bili uspješni sportisti i ljudi“, kazao je Dukić u obraćanju osnovcima.

“Da li je teško baviti se vrhunskim sportom”, pitali su mališani.

„Onoliko je teško koliko želite da uspijete. Da bi postali vrhunski  sportisti, morate da radite naporno, a da biste postali najbolji morate da radite najviše. U životu ništa nije lako što je vrijedno i što se stiče poštenim radom. To se najbolje uči kroz sport. Ja sam uvijek znao šta hoću, bio sam odlučan i sve sam tome podredio. Nisam izlazio vani  kad su drugi izlazili, nisam pio alkohol... Jednostavno, kroz sport se uči  disciplini, uči se životu. Jedrenje je jednostavan sport, nema toliko jedriličara koliko ima fudbalera, ali ja moram da budem na moru i  da treniram i kad je kiša, i kad je bura, i kad je napolju 40 stepeni. Mora puno da se žrtvuje, trening mora da bude na prvom mjestu. Morate imati inspiraciju, svoje heroje na koje ćete se ugledati. I ja sam imao svoje  idole, imam ih i danas, a želja da budem kao oni tjera me da radim sve  više i idem naprijed“, istakao je Dukić.

Dukić je pričao i koliko za njega znači nastup na Olimpijskim igrama, te prenio mladima iskustva iz Olimpijskog sela.

"U Olimpijskom selu smješteno je 10 hiljada sportista iz cijelog svijeta. Ja sam nekoliko dana boravio tamo, sreo sam mnogo poznatih sportista, slikao se sa njima. To je neopisivo iskustvo, želim vam da i vi jednog dana to osjetite", dodao je Dukić.

Dukićev domaćin u OŠ "Radojica Perović" bila je direktorica škole Mirjana Bošković.

Projekat "Olimpijski san – promocija olimpijskih vrijednosti i ideala"  realizuju Centar za istraživanje i razvoj sporta (CIRS) i Centar za borbu protiv gojaznosti Crne Gore (CEPROG), u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom (COK).

Projekat se izvodi u osnovnim i srednjim školama Podgorice. Program  traje pola godine, a počeo je da se realizuje 1. marta.

Portal Analitika