Društvo

CGO: Fali politička volja da se okončaju procesi za ratne zločine

2503cgologook
C
entar za građansko obrazovanje (CGO) se nada da ponovljeno suđenje okrivljenima za ratni zločin u logoru Morinj, započeto 14. marta, a koje će biti nastavljeno sjutra pred krivičnim vijećem sudije Milenke Žižić u Višem sudu, “neće rezultirati još jednom u nizu neizvedenih optužnica, koja će pravdu za žrtve učiniti još daljom i nedostižnijom”.

CGO: Fali politička volja da se okončaju procesi za ratne zločine
Portal AnalitikaIzvor

-Smatramo da sa posebnom pažnjom treba ispratiti događanja u Dubrovniku, gdje su logoraši iz Morinja protestvovali na graničnom prelazu u Karasovićima izražavajući nezadovoljstvo dosadašnjim tokom procesuiranja odgovornih za ratni zločin u Morinju. Oni su podsjetili da je, prema njihovim podacima, samo iz Dubrovačko-neretvanske županije 292 logoraša završilo u Morinju, a da se za njihova mučenja ni danas - šest godina od početka sudskog postupka u Podgorici- ne nazire kraj suđenju. Sa jučerašnjeg protesta je zatraženo da se postupak nastavi pred hrvatskim pravosudnim tijelima, uz ocjenu da je postupak u Crnoj Gori pretvoren u farsu- ističe se u saopštenju CGO, dostavljenom Portalu Analitika.

Kako se dodaje,  CGO je i ranije upozoravao na neadekvatan pristup procesuiranju slučajeva

ratnih zločina u Crnoj Gori.

“Ako svaka optužnica tužilaštva za slučajeve ratnih zločina pada, postoji realna osnova za sumnju da se ovi procesi namjerno odvijaju sporo i nedjelotvorno, kao i da ne postoji dovoljno jaka politička volja da se Crna Gora suoči sa činjenicama o slučajevima ratnih zločina”, konstatuje se u saopštenju.

Za zločine u Morinju optuženi su Ivo Menzalin, Ivo Gojnić, Špiro Lučić i Boro Gligić. Oni su 25. januara 2012. osuđeni na ukupno 12 godina zatvora, a Apelacioni sud je u julu 2012. ukinuo presudu četvorici optuženih i potvrdio odluku kojom su Mlađan Govedarica i Zlatko Tarle oslobođeni krivice. Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a prema obrazloženju ukinute presude, četvorica optuženih su ratni zločin protiv zarobljenika izvršili sa umišljajem, svjesni da se radi o zaštićenoj kategoriji. Od početka ponovljenog postupka, na suđenjima 14. i 19. marta niko od svjedoka se nije pojavio pa su njihovi iskazi pročitani, a četvorica okrivljenih nijesu iznosili odbranu već su ostali pri ranije datim izjavama da nijesu počinili zločin za koji ih tereti optužnica.

Portal Analitika