Svijet

Evropa Hrvatskoj zabranila korišćenje izraza “Prošek”

groyde
T
okom pretpristupnih pregovora Republike Hrvatske sa Europskom unijom, Republika Hrvatska je, između ostalog, tražila uvrštavanje tradicionalnog izraza "Prošek“ u Anex XII dio B Uredbe Europske komisije br. 607/2009, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede dodajući kako je Evropska komisija to odbila!

Evropa Hrvatskoj zabranila korišćenje izraza “Prošek”
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Evropska komisija je istakla da bi korištenje tradicionalnog izraza "Prošek“ dovelo do visokog rizika zbunjivanja potrošača, budući da takav naziv fonetski podsjeća na zaštićenu oznaku izvornosti "Prosecco“, koja je zaštićena od strane Italije i već postoji u Evropskoj uniji.

Iako je Republika Hrvatska tokom pretpristupnih pregovora, isticala kako se na hrvatskom jeziku naziv "Prošek“ različito piše u odnosu na italijanski "Prosecco“ te da je to sasvim drugačiji proizvod,  Evropska komisija je zatražila povlačenje ovoga zahtjeva.

Obzirom na gore navedeno, ulaskom u Evropsku uniju, odnosno od 1. juna 2013. godine, naziv "Prošek“ neće se više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha, na stranom, ali ni na domaćem tržištu.

 

(index.hr)


 

Portal Analitika