Politika

CEDEM: Vujanović – Lekić 54,7 : 45,3

2503filipmiodrag
P
rema najnovijem istraživanju koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava za predsjedničkog kanidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića, na predstojećim izborima, glasalo bi 54,7 procenta izašlih birača, dok bi opozicioni kanidat Miodrag Lekić dobio 45,3 procenta. CEDEM procjenjuje da će na predstojećim predsjedničkim izborima izlaznost biti oko 70 posto.

CEDEM: Vujanović – Lekić  54,7 : 45,3
Portal AnalitikaIzvor

- Kada je u pitanju rejting političkih partija DPS je ubjedljivo najbolje kotirana pojedinačna stranka za koju bi glasalo 49 posto opredjeljenih glasača, dok SNP ima povjerenje 14,1 posto biračkog tijela, Nova srpska demokratija 12,7 odsto. Pozitivna ima podršku 8,5 odsto birača, Socijalndemokratska partija 4,4 odsto, Pokret za promjene 4,2 – navodi se  u istraživanju CEDEM-a dostavljenom Portalu Analitika.

Od manjinskih stranaka najveću podršku birača ima Bošnjačka stranka sa rejtingom od 3,7 odsto, dok od je albanskih stranaka njjače kotiran Demokratski savez Crne Gore sa 0,8 odsto.

Istraživanje odjeljenja za empirijska istraživanja CEDEM-a na čelu sa doc. dr Milošem Bešićem, uoči termina za održavanje predsjedničkih izbora, potpomognoto je od strane PASOS - a evropske asosijacije think-thank organizacija.

- Centralno mjesto u ovim CEDEM-ovim istraživanjima, kao i ranije, imaju sljedeći indikatori: pridruživanje EU i NATO, povjerenje građana u državne institucije, Vladu, političke i/ili javne ličnosti, rejting političkih partija, podrška kandidatima za Predsjednika države i sl - tj.  indikatori koji pripadaju korpusu standardnog mjerenja u domenu političkog javnog mnjenja Crne Gore – navodi se u obrazloženju CEDEM-a koje je  uz rezultate istraživanja dostavljeno Portalu Analitika.

Prema istraživanjima CEDEM-a povjerenje Crnogoraca u NATO i dalje je u padu. Na pitanje Ukoliko biste sjutra glasali o članstvu Crne Gore u NATO koji bi bio Vaš odgovor? – potvrdno je odgovorilo svega 31 posto ispitanih građana, njih 17 odsto nema stav dok je 52 odsto protiv članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Dosadašnjim učinkom Vlade Mila Đukanovića uglavnom je zadovoljno 32,6 procenata ispitanika dok je 27,1 odsto uglavnom nezadovoljano. Radom Vlade veoma je zadovoljno 11,7 odsto ispitanih dok je 28,6 veoma nezadovoljno.

- Za aferu “snimak” 53,3 odsto građana osuđuje DPS, 25 odsto podržava DPS dok 21,7 odsto ispitanika nema stav – navodi se u istraživanju CEDEM-a.

Njpopularniji političar je i dalje Filip Vujanović sa indeksom 3,06, na drugom mjestu je premijer Milo Đukanović sa ocjenom 2,86 dok je na trećem mjestu lider DF-a Miodrag Lekić sa indeksom 2,67. Dalje slijede predsjdenik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić (2,32),  predsjednik SNP-a Srđan Milić (2,28), lider Nove Andrija Mandić (2,19), lider Pozitivne Darko Pajović (2,17). Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ima indeks 2,14 a predsjednik političkog kluba Pravedna Crna Gora Rade Bojović ima ocjenu 1,73.

 

Portal Analitika