Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Odbor za ekonomiju protiv Vladinih zaključaka rješavanja problema u KAP-u, DPS podržao zaključke SNP-a!

Odbor za ekonomiju protiv Vladinih zaključaka rješavanja problema u KAP-u, DPS podržao zaključke SNP-a!

2503odborzaekonomijukapok
P
arlamentarni odbor za ekonomiju nije podržao vladine zaključke o rješavanju problema u KAP-u i Rudnicima boksita - za vladin model glasali su samo poslanici DPS-a, dok su DF, SNP, SDP i Pozitivna glasali protiv.

Odbor za ekonomiju protiv Vladinih zaključaka rješavanja problema u KAP-u, DPS podržao zaključke SNP-a!
Portal AnalitikaIzvor

SNP i Pozitivna su, uoči današnjeg četvrtog nastavka sjednice, otvorene 22. februara, dostavili svoje predloge zaključaka u vezi KAP-a i Rudnika boksita, o kojima će se odbor izjasniti nakon što dobije mišljenje Vlade.

Sjednici prisustvuju svi članovi odbora, ministar ekonomije Vladimir Kavarić i njegov pomoćnik Dragan Kujović, kao i predstavnici sindikalnih organizacija.

Iako su poslanici Nebojša Medojević (DF) i Damir Šehović (SDP) predlagali da se Vlada u pisanoj formi izjasni o predlozima zaključaka opozicije, o njima će se odbor izjasniti u 13.30 sati nakon što resorni ministar obavi konsultacije. Bez obzir na ishod glasanja, na plenarnoj sjednici Skuštine će se 10. aprila raspravljati i odlučivati o sva tri dostavljena prijedloga.

Medojević je istakao da  činjenica da Vladin predlog nije prošao oko najvažnijeg ekonomskog pitanja podrazumijeva snošenje konsekvenci.

- Ministar ekonomije trebalo bi da odmah podnese ostavku i nek se izjasni misli li da je ovo trenutak da snosi ličnu odgovornost, ili da se raspišu novi izbori. Vlada pada u svakoj ozbiljnoj državi oko ovakvih stvari, mislim da sjednicu treba prekinuti. Važno je da čujemo stav Vlade - rekao je Medojević.

Zoran Jelić (DPS) replicirao je da Vlada neće pasti, te da neizglasavanje zaključaka na odboru ne ugrožava stabilnost Vlade.

- Ide se na plenum, pa ćemo vidjeti. Vi nastupate teatralno i pokušavate politički da poentirate. Odnosi u vladajućoj koaliciji su takođe stabilni - ocijenio je Jelić.

Kavarić je konstatovao da “obaranje” zaključaka na odboru nije novi momenat za Vladu i da su svjesni da ne postoji konsenzus oko pitanja rješavanja situacije u KAP-u.

- Sačekaćemo izjašanjavanje parlamenta i vidjećemo da li ćemo dobiti većinu. Zaključci Pozitivne i SNP-a su konstruktivni i itekako se može razgovarati o njima - iznio je ministar lični stav.

Srđan Milić (SNP) precizirao je da su zaključci njegove partije koncipirani na zajedničkom predlogu DPS-a i SDP-a od 29. februara 2012. godine.

- Nikad me nje zanimalo mišljenje Vlade, pokušao sam da predložim ono što se čulo na raspravi. Niko ne dovodi u pitanje budućnost KAP-a i to treba da stoji kao prvi zaključak, iako su mnogi pokušavali da spinuju javnost da je KAP samo teret. Kod predlaganja modela rješavanja duga za utrošenu struju imamo drukčiji predlog od vladinog - ako želimo da nekog subvencionišemo za struju, onda treba da vodimo računa i o onima koji je uredno plaćaju i održavaju sistem funkcionalnim. Mnogo je veći broj od 15 hiljada domaćinstava koja su u stanju socijalne potrebe i čije račune takođe treba subvencionirati, uz izmirenje dugova iz radnog odnosa prema zaposlenima u KAP-u i Rudnicima boksita - naveo je Milić.

Mladen Bojanić (Pozitivna) pojasnio je da se njihovi zaključci baziraju na reviziji poslovanja KAP-a, “prilikom koje posebnu pažnju treba obratiti na dugove prema povezanim firmama i državne garancije”.

- Čuli smo od premijera da je Vlada apsovirala pitanje KAP-a, a pošto se parlament pita trebaju nam veća ovlašćenja. Klubovi koji su glasali protiv prijedloga Vlade treba da formiraju radne grupe koje će preispitati poslovanje KAP-a i nakon toga možemo donijeti odluku o rješavanju nagomilanih problema u fabrici - kazao je Bojanić.

Šehović je podsjetio da je Skupština 29. februara prošle godine utvrdila politiku rješavanja problema u KAP-a, koje je Vlada bila dužna da izvrši.

- Imajući u vidu da domaći zadatak nije izvršen, država je zbog toga na gubitku 85 miliona eura samo na osnovu neplaćene utrošene energije. Ne trebaju nam novi zaključci - svaki budući zaključak može biti alibi za neizrvršavanje zaključaka iz februara prošle godine. Ako građani treba da plate na stotine miliona eura, trebalo bi temeljno pristupiti ovome, Potrebno je vrijeme da proučimo zaključke SNP-a i Pozitivne, ali i mišljenje Vlade u pisanoj formi. Treba da poštujemo proceduru, kao i kod svakog drugog akta koji dolazi ovdje - rezonuje Šehović.

Bojanić je podvukao da je važno donijeti odluku na osnovu pravih pokazatelja, ističući da  DRI ne može raditi reviziju poslovanja pošto Vlada nema većinsko vlasništvo u KAP-u- rekao je Bojanić.

Borisav Bojanović (Sindikat Rudnika boksita) ocijenio je da “današnja diskusija pomalo liči na neozbiljnost”.

- Odluke Skupštine od 29. februara 2012. još nisu sprovedene u djelo, zbog čega Rudnici boksita trpe ogromnu štetu. Sve dok se ne donese odluka, pitanje je kako ćemo prodavati rudu. Odlaganje rješavanje problema za dodatnih šest mjeseci bi bila katastrofa. Mnogi radnici su zaduženi i ne mogu biti strpljivi - naglasio je Bojanović.

Rade Krivokapić (Sindikat aluminijuma) ironično je prokomentarisao da je dobro što nije prošao predlog vlade “da vidimo koliko je opozicija konstruktivna”.

- Stanje u KAP-u i Rudnicima je alarmantno, sirovine su na minimumu, a struja se neovlašćeno troši. Pokažite konstruktivnost kako da KAP opstane, a ne kako da padne Vlada - poručio je Krivokapić.

Odbor je na popodnevnoim nastavku sjednice podržao zaključke SNP-a, protiv kojih su bli Šehović i Bojanić, dok su zaključci Pozitivne odbijeni velikom većinom glasova. Poslanici DF-a su uoči glasanja napustili sjednicu, upozoravajući da izjašnjavanje o zaključcima  predstavlja kršenje poslovnika, s obzirom da nije dostavljeno pisano mišljenje Vlade. Ministar Kavarić je ocijenio da su opozicioni predlozi zaključaka konstruktivni, ali da se predlogom Pozitivne produžava neizvjesno stanje u fabrici, dok zaključci SNP-a "rješavaju pola problema".

Zaključci SNP-a počivaju na obezbjeđenju nastavka proizvodnje u fabrici, "bez obzira na način raskid ugovora sa CEAK-om", te definisanju odgovarajućeg modela za izmirenje duga KAP-a prema EPCG i uslova ugovora o snadbijevanju strujom Kombinata u narednom periodu. SNP insistira na obezbjeđenju povlastica za građane - uredne platiše utrošene energije i nakon avgusta tekuće godine, uz "pravedno definisanje programa potpunog izmirenja duga za struju za potrošače u stanju socijalne potrebe. U zaključcima se navodi i nagrađivanje redovnih platiša iz kategorije ostalih potrošača, kao i usvajanje novog programa investicija u prenosne kapacitete. Takođe se naglašava potreba poštovanja garantovanih prava zaposlenih kolektivnim ugovorom, kao i isplata zaostalih zarada i drugih primanja.

Od DRI se traži da do kraja maja obavi reviziju dugova KAP-a, ali i reviziju poslovanja fabrike počev od privatizacije 2005. godine.

S.G.

Portal Analitika