Društvo

DARMANOVIĆ: Vodostaj Skadarskog jezera u padu, najavljene kiše mogu pogoršati situaciju

25jezerook
S
vi vodotoci u Crnoj Gori su u padu - crnomorski sliv, rijeke Lim, Tara, Piva i Ćehotina, kao i vodotoci u jadranskom slivu, Zeta i Morača, te Bojana su jutros niže u odnosu na prethodni dan, kaže za Portal Analitika Novak Darmanović iz službe za mjerenja Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore. Vodostaj je niži i na Skadarskom jezeru i jutros je zabilježeno 436 cm, i u odnosu na juče u isto vrijeme ja manji za 5 cm.

DARMANOVIĆ: Vodostaj Skadarskog jezera u padu, najavljene kiše mogu pogoršati situaciju
Portal AnalitikaIzvor

Darmanović kaže da je bitan podatak da je niži vodotok Bojane, koja je jutros 520 cm i u odnosu na prethodni dan je manja za 7 cm.

Sagovornik Portala Analitika naglašava da je ukupno povoljnija situacija na vodotocima, ali da vremenska prognoza ne ide u prilog poboljšanju sitiacije, jer su najavljene kiše koje će u pojedinim djelovima zemlje biti intenzivne. One će posebno biti velike u centalnim predjelima, što će uticati na vodostaj Skadarskog jezera, objašnjava Darmanović.

Trenutno, pri ovom vodostaju jezera, plavi kota 8, 92 metra nad morem.

Nivo Morače je 518 cm, i u tendenciji je pada. U protekla 24 sata ova rijeka je niža za 73 cm.

-To je dobro zbog nivoa Skadarskog jezera, kao i podatak da je niža Bojana. Ipak, prognoza vremena nam ne ide u prilog i to je jedina nepovoljna vijest, kaže Darmanović.

foto:  summitpost.org

Portal Analitika