Svijet

Bolivija:Predložena gradnja pruge koja će povezivati dva okeana

253Bolivia_Trains
B
olivijski predsjednik Evo Morales predložio je da se sagradi željeznička pruga koja će povezivati Atlantski i Tihi okean kako bi se približili Brazil, Bolivija i Peru.

Bolivija:Predložena gradnja pruge koja će povezivati dva okeana
Portal AnalitikaIzvor

Morales je u razgovoru za bolivijsku televiziju rekao da se mora ubrzati gradnja željezničke pruge od Puertos Suareza, bolivijskog grada na granici s Brazilom, do peruanskih luka.

"Neke među tim lukama moraju biti megaluke", dodao je Morales, prenosi SEEbiz.

Bolivija, koja nema izlaz na Pacifik, želi sada u svom robnom prometu da koristi peruanske, a ne više čileanske luke, zbog spora La Paza i Santiaga u vezi sa zahtjevom Bolivije da joj se omogući izlaz na okean.

Cestu dugu 4,7 hiljada kilometara, koja povezuje Brazil, Boliviju i Peru, sa odvojcima prema Čileu, trebalo je 5. aprila da otvore predsjednici te četiri zemalje, ali je svečanost odložena na neodređeno vrijeme zbog prenatrpanog rasporeda peruanskog predsjednika.

Zamisao o željezničkoj pruzi koja povezuje obale dva okeana objasnio je prošle sedmice bolivijski potpredsjednik Alvaro Garsia /Garcia/ koji je govorio o "velikom ulaganju" vrijednom dvije do tri milijarde USD, u prugu između brazilske luke Santosa i luka na jugu Perua, preko čitave Bolivije.

Osim toga, prema riječima Moralesa, u Peruu treba da se sagrade i "megaluke" za izvoz brazilske robe.

"Već tri dana razgovaramo s peruanskim predsjednikom Ollantom Humalom o ubrzanju rasprave u peruanskom parlamentu o zakonu koji bi Boliviji omogućio korištenje luke Ilo i obalnog pojasa", dodao je Morales.

Prema njegovim riječima, Brazil svake godine morskim putem izvozi u Kinu 209 miliona tona robe i 463 miliona tona na azijsko tržište, koja bi se mogla izvoziti komunikacijskim pravcima preko bolivijske teritorije.

Izvor: MINA-BUSINESS

Portal Analitika