Društvo

DN: Otpad sa Vasovih voda sada ide u Bar

253-smece
O
tpad iz Berana više neće biti istovaran na Kolašinskoj deponiji u Bakovićima, potvrdila je Dnevnim novinama direktorica beranskog ko­munalnog preduzeća Milijana Vučeljić. Ona je pored toga demantovala predsjednika opštine Kolašin Darka Brajuškovića koji je izjavio da su u srijedu na deponiji istovarena tri kamiona, napominjući da je tog dana osam kamiona istovareno. Sljedeća stanica, ukoliko blokada Vasovih vo­da bude nastavljena, može biti Bar.

DN: Otpad sa Vasovih voda sada ide u Bar
Portal AnalitikaIzvor

Građani Kolašina i dalje ne miruju nakon što su predsjednik opštine Darko Brajušković i direktor Komunalnog preduzeća  Igor Tatić pozvali nad­ležne iz Berana da dok traje blo­kada Vasovih voda istovaraju ot­pad na kolašinskoj deponiji u Bakovićima. Osim toga, Brajušković i Tatić su izjavili da su tokom sri­jede istovarena samo tri kamiona na kolašinskoj deponiji što je demantovala direktorica Komunal­nog preduzeća iz Berana Milijana Vučeljić koja je u izjavi za DN ka­zala da je tokom toga dana isto­vareno čak osam kamiona, te da se radi o običnom otpadu.

Kako je kazala Vućeljić, ovaj potez lokalnih čelnika će dugo pamtiti jer se na "muci poznaju junaci". Ako se na Vasovim voda­ma situacija uskoro ne reguliše, opština Bar bi mogla da bude slje­deća stanica otpada iz Berana.

"Ne znamo kada će se situacija u Beranama regulisati. Do sada su nam sve opštine izašle u susret, što se tiče sjevernog dijela Crne Gore, odnosno tamo gdje je bilo moguće da se odloži otpad. Imamo ponudu i opštine Bar. U koli­ko se desi da se kod nas u skorije vrijeme ne riješi ovo pitanje, on­da ćemo najvjerovatnije morati ići za Bar", kazala je Vučeljić, koja tvrdi da se za sada otpad neće više odlagati na deponiji u Kolašinu.

Kako su kazali iz NVO Green Home, sasvim je opravdan stav mještana Kolašina. Iako je bilo za očekivati da će opština Berane pokušati pronaći prelazno rješe­nje nagomilavanja komunalnog otpada, usljed blokade na Vaso­vim vodama, odlaganjem na ne­koj od deponija na području dru­gih opština, ipak ovo rješenje ni­je održivo, jer, kako smatraju u ovoj NVO, i sama opština Kolašin ima gorući problem kada je riječ o upravljanju otpadom.

"Naime, lokacija izabrana za privremeno odlagalište otpada u ovoj opštini kao i u opštini Mojkovac je neadekvatna svojoj na­mjeni iz razloga njenog pozicioniranja u neposrednoj blizini rijeke Tare. Nedavne poplave prouzro­kovale su porast vodostaja mno­gih riječnih tokova te su bujični nanosi odnosili otpad sa ovih lokaliteta mada je ogromnu štetu po životnu sredinu prouzrokova­la i velika količina ocjednih vo­da sa odlagališta. S obzirom da se na tim lokalitetima, a po pitanju vodotoka rijeke Tare, uzvodno i nizvodno od odlagališta ne vrše mjerenja kvaliteta vode, možemo samo nagađati koliki je negativan uticaj ovakvih odlagališta na obli­žnje ekosisteme", kazali su iz Gre­en Homa.

Oni su naglasili da je diskuta­bilno da li se na predmetnoj lo­kaciji odlaže samo i isključivo ko­munalan otpad. Ove ali i mnoge opštine u Crnoj Gori se, kako tvr­de iz ove NVO, na žalost ne mogu pohvaliti selektivnim odlaganjem otpada u mjeri u kojoj bi mogli tvrditi da je na odlagalište u Ko­lašinu stigao neopasan otpad. Sasvim je dovoljno, kako su naveli, da je jedan građanin odložio ma­teriju (npr. akumulator) koja se može okvalifikovati kao toksič­na da dovede u pitanje kategori­ju transportovanog otpada. Ovo posebno, kako su naglasili, ako se ima u vidu incident iz prošle godi­ne kada je medicinski otpad u op­štini Berane završio u obližnjem kontejneru.

"Treba naglasiti da ni proble­matika odlaganja medicinskog otpada na nivou države, nije regulisana iako su reakcije nadlež­nih nakon ovog slučaja bile obećavajuće. Trenutno se primjenju­je sistem koji je praktikovan i ra­nije a doveo je do ovakvih i sličnih propusta. Takođe se nadamo da je obećana izgradnja deponije za potrebe opštine Kolašin izvjesna,

te da će biti urađena po svim eko­loškim standardima. Međutim u ovakvim situacijama postavlja se neizbježno pitanje opravdanosti zakona koji su neprimjenjivi ili ne postoji volja za njihovom ade­kvatnom primjenom, pa samim tim izostaju mehanizmi i mje­re koje bi morali sprovoditi u ci­lju smanjenja štetnih posljedica po životnu sredinu. Isto tako ne treba zanemariti činjenicu da su uprave uključujući i resorno mi­nistarstvo protekle godine pro­pustile mogućnost finansiranja iz dostupnih i za tu svrhu nami­jenjenih EU fondova u visini od nekoliko desetina miliona eura što bi svakako doprinijelo rješa­vanju problema u oblasti uprav­ljanja otpadom", kazali su iz ove organizacije.

Portal Analitika