Region

Najavljeno formiranje nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji

253jovovic
A
mbasa­dor Crne Gore u Srbiji Igor Jovović sastao se sa gradona­čelnikom Niša Zoranom Perišićem, predsjednikom opštine Pantelej Srđanom Savićem, saradnikom za di­jasporu Mirkom Zečevićem i konzulom Ananijem Perovićem, na manifestaciji pod na­zivom „Dodir Crne Gore", koja je održana u Nišu. Ambasador Igor Jovović je istakao da je osnovni cilj njegove posjete Nišu upravo sastanak sa dijasporom, navodeći da treba da se pristupi veoma važnom zadatku - pokretanje inicijative za podnošenje zahtjeva za formiranje nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji. U razgovoru sa gradona­čelnikom Niša Zoranom Perišićem, Jovović je istakao da za unapređenje saradnje ima mjesta.

Najavljeno formiranje nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

- Tražeći izlaz iz krize traži­ćemo i mogućnosti za obnovu privredne i svake druge sarad­nje. Raduje me što će Niš obno­viti ugovor sa avio-kompanijom Montenegro Airlines i što su građani Niša i okoline među najčešćim turistima Crne Gore- istakao je Jovović.

On je dodao da vjeruje da će Niš sa cjelokupnim potencijalom dio svojih obrazovnih i naučnih aktivnosti sprovoditi u Crnoj Gori i obratno, i da će naša preduzeća sagraditi nove mo­stove saradnje.

U razgovoru sa gradona­čelnikom Perišićem, ambasa­dor Jovović je istakao da sada, u vrijeme teške i bolne tranzicije, ne možemo da investiramo jedni kod drugih, ali možemo da sarađujemo na različitim polji­ma, kao što je saradnja u oblasti obrazovanja, posebno univerz­iteta u Nišu i Podgorici I njihovih medicinskih fakulte­ta, zatim u turizmu i avionskom saobraćaju.

Predsjednik Udruženja „Montenegro" iz Niša Nikola Nikolić je preko lokalnih medi­ja pozvao građane crnogorske nacionalnosti da zajedno sa članovima Udruženja pristupe ovom veoma važnom zadatku za dijasporu Crne Gore u Srbiji. Takođe je istakao da je posjeta našeg ambasadora gradu Nišu od velikog značaja i da će do­prinijeti odzivu Crnogoraca u prikupljanju potpisa za formi­ranje nacionalnog savjeta. U sklopu manifestacije crnogo­rski gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević, sa perkusionistom Dragoljubom Duričićem i gudačkim kvartetom iz Podgorice održali su koncert i oduševili su nišku publiku, koja ih je tri puta vraćala na podijum.

Izvor:Pobjeda

 

Portal Analitika