Region

Joksimović:Do Nikolićeve pobjede vladao je duh Koštunice

253aleksandrajok
P
olitička analitičarka i pijanistkinja, doktorka međunarodnog prava Aleksandra Joksimović, u razgovoru za Pobjedu otkriva šta je uslovilo pad po­drške birača Demokratskoj stranci na prošlim izborima, šta uslovljava kvalitet odnosa Srbije sa susjednim zemljama, kako će se ulazak Hrvatske u EU odraziti na stanje u regionu, te kako ocjenjuje pozicioniranost Crne Gore u odnosu na zemlje regiona.Za vrijeme vladavine Zorana Đinđića bila je jedan od njegovih bližih saradnika. Danas predsje­dava Centrom za spoljnu politi­ku u Beogradu i slovi za jednog od vodećih eksperata za među­narodne odnose.

Joksimović:Do Nikolićeve pobjede vladao je duh Koštunice
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o tome šta je uslovilo zaokret u srpskoj politici kada je riječ o odnosima sa Crnom Gorom jer dok  je u vrijeme dok je na vlasti bila Demokratska stran­ka na čelu sa Borisom Tadićem dolazilo je do velikog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Go­re a da sada izgleda da se  Tomislav Nikolić  ipak odrekao takve prakse,Aleksandra joksimović kaže:

- Iako nije po­djednako uspostavljena komunikacija sa svim zemljama, sa Crnom Gorom je došlo do tren­da poboljšanja odnosa između vlada Crne Gore i Srbije. Ovo je izuzetno pozitivno, imajući u vi­du jedan dugogodišnji zastoj kroz određenu vrstu miješanja Srbije u unutrašnja politička pitanja u Crnoj Gori. Čini se da je u ovom trenutku i Crna Gora pre­poznala da je taj trend prestao da se dešava. U prethodnom perio­du u Srbiji je vladala kohabitacija i bez obzira na odlazak sa vla­sti Vojislava Koštunice u jednom dužem periodu duh i način nje­govog razmišljanja u politici je imao vodeći trend na srpskom političkom diskursu. Nikolić je prethodno imao nekoliko veoma nespretnih izjava u vezi sa Hr­vatskom i Bosnom i Hercegovi­nom. Međutim, vrlo brzo premijer Đačić je sa BiH krenuo ka uspostavljanju konkretnije sa­radnje, izrazivši spremnost da se nastavi sa idejom ostvarivanja dobrih odnosa i sa Federacijom.

Odnosi sa BiH komplikovani su zbog unutrašnjih nesuglasica u toj zemlji, koje će ipak morati da rešavaju sami, jer je u međuna­rodnoj zajednici došlo do prezasićenja ovim pitanjem. Zbog to­ga ne bi trebalo očekivati bilo kakve dalje političke intervenci­je sa strane. Srbija ipak ima najkomplikovaniji odnos sa Hrvat­skom zbog izostanka saradnje između predsjednika ove dvije zemlje, međutim premijer Hr­vatske Zoran Milanović je dola­skom u Beograd na sastanak sa Ivicom Đačićem pokazao posto­janje zajedničke ideje da se prevaziđe problem loše saradnje.

Portal Analitika