Region

Crnogorska partija se obratila Nikoliću zbog problema sa crnogorskim jezikom

253vrbas2
C
rnogorska partija (CP) uputila je pisma predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, čelnicima Vlade i Zaštitniku građana zbog zastoja u uvođenju crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas, saopšteno je iz te partije.

Crnogorska partija se obratila Nikoliću zbog problema sa crnogorskim jezikom
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da je Odluka o obraćanju državnom vrhu donijeta je na sastanku pravnog tima CP-a, koji predvodi advokat Goran Pajović, sa predsjednikom partije Nenadom Stevovićem, održanog u subotu u Novom Sadu.

„U pismu se argumentovano ukazuje na dugogodišnju, kontinuiranu diskriminaciju pripadnika crnogorske nacionalne zajednice u opštini Vrbas, neuvođenjem crnogorskog jezika u službenu upotrebu, iako su se stekli svi zakonom propisani uslovi”, kaže se u saopštenju.

Iz CP-a su podsjetili da se ta partija više puta obraćala predsjedniku opštine Vrbas od 2010. godine, a posljednji put u decembru prošle godine, podsjećajući ga na zakonsku obavezu, iako se radi o imperativnoj normi koju jedinica lokalne samouprave mora da sprovede eks oficio /ex oficio/.

” Upoznavajući Vas sa ovakvim stanjem očekujemo da se kao Predsjednik svih građana Srbije, ličnim autoritetom, u okviru Vaših nadležnosti, založite za otklanjanje neustavnog, nezakonitog i diskriminatorskog postupanja prema građanima Srbije u opštini Vrbas koji pripadaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici”, kaže se u pismu Nikoliću.

Iz CP-a su upozorili da će, ukoliko i ta intervencija ne bude rezultirala eliminisanjem navedenih neustavnih i protiv zakonitih postupaka, biti prinuđeni da internacionalizuju problem i obrate se Informativnom centru za ljudska prava Savjeta Evrope i OEBS Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava.

“Članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena je obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine, ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine, u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, pojasnili su iz te partije.

Oni su podsjetili da prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Izvor:Mina

Portal Analitika