Abiznis

CBCG: U utorak nova aukcija državnih zapisa

253cbcg
A
ukcija državnih zapisa, sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih šest miliona EUR, druga ovogodišnja, biće održana u utorak.

CBCG: U utorak nova aukcija državnih zapisa
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati do utorka do 12 sati.

“Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije”, kazali su predstavnici CBCG, koja vodi aukciju u ime Vlade.

Rok dospijeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu, je 182 dana, odnosno 25. septembar.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji 25. februara prodati su svi ponuđeni državni zapisi sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijedni 43,5 miliona EUR po prosječnoj stopi prinosa od 3,81 odsto.

Početkom marta prodati su i državni zapisi sa rokom dospjeća od 91 dan, vrijedni osam miliona EUR, po prosječnoj stopi prinosa od 3,23 odsto.

U prošloj godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan. Ukupan dug države po osnovu državnih zapisa iznosi 73 miliona EUR.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Izvor: MINA-BUSINESS


Portal Analitika